Kaapverdische arroz de peixe

De keuken van de Kaapverdische Eilanden is een mix van Afrikaanse, Portugese en Braziliaanse invloeden. Niet zo gek als u de historie van de archipel bekijkt: de eilanden zijn eeuwenlang een Portugese kolonie geweest (tot 1975) en fungeerden lange tijd als doorvoerhaven van Afrikaanse slaven. De Kaapverdianen zijn trots op hun culinaire tradities. Het is ondenkbaar dat u bij een Kaapverdiaan in huis komt en niks aangeboden krijgt. Op het fornuis staat altijd wel een gerecht te pruttelen en op tafel wacht u bijna overal een schaal zoete lekkernijen.

– Een recept van Smulweb, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Vis: liefst zeeduivel, maar een andere witvis kan ook. Reken een 150-200 gram p.p. De vis in flinke brokken snijden.
Grote garnalen zoals tiger shrimp, met kop en staart, 2 of 3 p.p.
1 kipfilet
4 tot 5 el olijfolie
2 uien
6 teentjes knoflook
1 grote tomaat
flinke bos verse koriander
paar takjes peterselie
glas witte droge wijn
5 kopjes kippenbouillon
2 kopjes rijst
veel verse chilipeper
2 el zoete paprikapoeder

Kaapverdische arroz de peize (3)

De knoflook in dunne plakjes en de tomaat in kleine stukjes snijden. De vis in flinke brokken (minstens 3-haps) snijden en als je zeeduivel kunt krijgen: niet ontvellen.

Doe de olie in de pan op gematigd vuur. Daarbij de ui, na paar minuten de knoflook + ongeveer de helft van de koriander inclusief de steeltje en een paar takjes peterselie. Dit een 5 minuten sudderen (niet bruin laten worden). Dan de tomatenstukjes erbij en als dat wat kookt, dan het glas witte wijn erbij.

Intussen de  kipfilet in brokken snijden, peper erop en een halve eetlepel pimento doce (chili peper) erover strooien. In aparte koekenpan in olie aanbraden. Hoeft niet gaar te worden.

Dan de bouillon in de pan, als het kookt de rijst erbij en als het kookt de kip erbovenop, pit lager draaien zodat het net aan de kook blijft. Dan de visbrokken erbovenop en zachtjes garen (totaal ongeveer 20 minuten). Na de eerste 10 minuten de rest van de koriander (nu alleen de blaadjes) erbij + de garnalen.
Zorg ervoor dat het steeds heel nat blijft, er moet steeds een echte laag vocht op blijven staan van een kleine centimeter en dat lukt prima door er af en toe nog wat witte wijn bij te schenken. Proeven en indien nodig nog op meer smaak brengen met peper en eventueel nog wat extra koriander-knoflook mengsel. De smaak van de verse koriander is in dit gerecht cruciaal!

Ondanks dat het een beetje soepig is, gewoon op een plat bord serveren en toch het nat vooral mee scheppen, want dat is heerlijk! Een beetje brood erbij is ook erg lekker.

Bom apetite!

Kaapverdische arroz de peize 1 Kaapverdische arroz de peize (2)


MEER RECEPTEN…