Jordaanse maklouba

– Een recept van Receptengalerie, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

ca 800 gram kipdelen (b.v. dijen)
1/3 tl nootmuskaat
½ tl allspice (piment)
½ tl komijn
een paar draadjes saffraan
1 kaneelstokje
3 kardemomzaden
2 peperbolletjes
½ bloemkool, in roosjes
1 kleine aubergine
1 winterwortel
150 gram snijbonen in stukjes
1 ui, gehalveerd en in schijfjes gesneden
2 tomaten, in schijfjes gesneden
2 koppen rijst
1/5 tl kardemompoeder
1/5 tl allspice (piment)
een paar draadjes saffraan
1/5 tl nootmuskaat
een snufje kaneel
plantaardige olie
snufje zout en versgemalen zwarte peper
2 aardappels, in schijfjes

Verhit een paar eetlepels olie in een ruime pan en bak er de stukken kip aan alle kanten in aan. Voeg als het vlees gebruind is de nootmuskaat, allspice, komijn, saffraan, het kaneelstokje, kardemom, een snufje zout en een paar peperbolletjes toe. Voeg zoveel water toe dat de stukken kip net onder staan en breng het aan de kook. Draai er nog wat peper over. Plaats het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur 20 minuten verder garen. Giet het kookwater/de bouillon af en leg de stukken kip op een bord terzijde.

Bewaar het kookwater.Verwijder indien nodig het vel en de botten van de stukken kip. Snijd de wortel in dunne schijven en de snijbonen in stukjes. Kook de schijven wortel en de stukjes snijbonen 10 minuten voor. Giet zoveel olie in een pan als nodig is voor het er in kunnen frituren van de bloemkoolroosjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur de blokjes aubergine. Laat ze eveneens uitlekken op keukenpapier. Frituur de schijfjes aardappel.

Fruit de ui in een pannetje met wat olie. Bedek de bodem van de pan die je gebruikt hebt voor het verder garen van de kip met een laagje gefrituurde aardappelschijfjes. Verdeel er de stukjes ui over. Leg er in lagen de wortelen, de bloemkoolroosjes, de  snijbonen en de blokjes aubergine, de stukken kip en de schijfjes tomaat op.

Spoel de rijst tot het water helder is. Doe de rijst in een kom en schep er de kardemom, allspice, saffraan,  nootmuskaat en kaneel door. Schep de gekruide rijst in een laagje op de schijfjes tomaat. Giet er het kookwater van de kip bij en vul het indien nodig aan met water tot de rijst net onder staat.

Voeg zout en peper naar smaak toe en breng het water aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het geheel zachtjes koken tot de rijst het water heeft opgenomen en gaar is. Sprenkel na 10 minuten garen een paar eetlepels olie over de rijst. Neem de pan van het fornuis. Laat de maklouba 10 à 15 minuten rusten.

Neem het deksel van. Plaats een ronde,platte serveerschaal op zijn kop op de pan en draai het geheel om. Til de pan voorzichtig omhoog zodat de maklouba niet uit elkaar valt. Garneer het gerecht naar eigen inzicht.

شهيّة طيّبة (Shahiya taiba)!


MEER RECEPTEN…