Jamaicaanse jambalaya

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana. Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn, dat mogelijk naar Louisiana is gebracht toen Spanje het gebied, dat de Louisiana Purchase omvat, beheerste. Er bestaan echter ook andere theorieën. Jambalaya zou een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (West-Afrikaans voor rijst) Bron: wikipedia

– Een recept van Rastavibes

Hoofdgerecht voor 5 tot 6 personen

Ingrediënten:

2 el olijfolie
4 enkele kipfilets elk in 3 stukken
350 gram varkensvlees schouder of lendenstuk in blokjes
2 uien grof gesneden
3 groene paprika’s in reepjes
2 tenen knoflook fijn gesneden
1 el tomatenpuree
6 tomaten ontveld en grof gesneden, of een blik van 400 gr tomaten in blokjes
100 gram chorizo, in dunne plakjes
½ tl cayennepeper
½ tl gemalen kruidnage
½ tl gemalen folie
2 rode Spaanse pepers fijngesneden
4 laurierblaadjes
zout en zwarte peper
200 gram langkorrelige rijst, gewassen
330 ml groente of kippenbouillon
1 groot glas witte wijn
1 flinke handvol gesneden bladpeterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en braad de kip en het varkensvlees. Breng het vlees over in een grote vuurvaste ovenschaal. Bak de uien en paprika’s tot de uien glazig beginnen te worden. Voeg de knoflook, tomatenpuree, tomaten. chorizo, kruiden, Spaanse pepers, laurierblaadjes peper en zout toe.

Meng na een paar minuten de ongekookte rijst erdoor. Roer de rijst goed om zodat alle korrels met de olie zijn bedekt. Voeg het rijstmengsel bij het vlees in de ovenschaal. Schenk de bouillon en wijn erbij en dek de schaal af. Bak de Jambalaya 1 uur in de voorverwarmde oven en roer het tussentijds 2 of 3 keer om.

Haal de Jambalaya uit de oven en strooi er veel peterselie over. Naar smaak kun je op het laatst ook nog garnalen toevoegen.

Enjoy yuh meal!


MEER RECEPTEN…