Italiaanse spinazie ricotta cannelloni

– Een recept van Dewi kookt, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

2 eieren
16 stuks cannelloni (groot) of 24 stuks (middelgroot), totaal 250 gram
olijfolie
250 gram ricotta
300 gram Italiaanse rauwe ham
75 gram geraspte belegen kaas
300 gram verse spinazie
2 el verse bladpeterselie
3 el verse basilicum
6 el pijnboompitten
peper
400 gram tomatenblokjes uit blik
2 uien
2 kleine teentjes knoflook

Verwarm de oven voor op 170 graden. Rooster de pijnboompitten even in een koekenpan (zonder boter). Rasp de kaas, hak de kruiden en klop de eieren los in een kommetje. Snijd de rauwe ham in stukken. Breng in een pan water aan de kook en blancheer hierin de spinazie 1 minuut. Meng de ricotta, 30 gram geraspte kaas, de rauwe ham, pijnboompitten, de spinazie  en de kruiden (bewaar een halve el basilicum voor de tomatensaus) door de losgeklopte  eieren. Breng het mengsel op smaak met peper.

Vul de Cannelloni met een lepeltje of een slagroomspuit, met het spinaziemengsel, leg ze in een ingevette ovenschaal en bestrijk ze met een beetje met boter (vloeibaar). Strooi er de rest van de geraspte kaas (45 gram) overheen. Bak de canneloni ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht opgebold en een beetje krokant zijn. Indien de bovenkant te bruin wordt, dan afdekken met aluminiumfolie.

Hak ondertussen de knoflook en de ui fijn, en fruit deze in olijfolie. Daarna de tomaten erbij, als het bijna kookt, op laag vuur laten pruttelen. Roer, als de cannelloni’s klaar zijn, de  basilicum door de warme tomatensaus (bewaar een paar blaadjes voor de garnering). Serveer de pasta met de saus op een mooi groot bord en een blaadje basilicum.

Buon Appetito!


MEER RECEPTEN…