Italiaanse lasagne

– Een recept van Jamie Oliver uit Allerhande van Albert Heijn, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

125 gram magere spekblokjes
2 uien
2 teentjes knoflook
2 winterpenen
3 stengels bleekselderij
250 gram kastanjechampignons
3 el olijfolie (eventueel)
2 tl gedroogde oregano
300 gram gehakt
ruim een halve el gehaktkruiden**
400 gram tomatenblokjes
15 gram verse basilicum
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
250 gram lasagnebladen
200 ml crème fraîche
peper uit de molen
2 tomaten

**gehaktkruiden: zelf gemaakt mengsel van: 1 tl nootmuskaat, 2 tl witte peper, 2 tl paprikapoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1/4 tl chilipoeder. Voor 300 gram gehakt gebruik je ruim een halve eetlepel van het mengsel.

Ook nodig: ovenschaal, inhoud ongeveer 2 liter

Was de winterpeen en de bleekselderij. Snijd de winterpeen in stukken en de bleekselderij in boogjes. Snijd de knoflook in fijne stukjes en de ui in wat grove stukken.

Zet een grote braadpan op het vuur en bak de spekjes met de gedroogde oregano. Doe de winterpeen, bleekselderij, uien en knoflook erbij en roerbak alles 7 minuten. Roer elke 30 seconden. Voeg eventueel wat olie toe. Meng het gehakt met de gehaktkruiden en roer het gehakt door het groente/ spekmengsel. Voeg dan de tomatenblokjes en de afgespoelde en kleingesneden steeltjes van de basilicum toe. De basilicumblaadjes zet je tijdelijk in de koelkast.

Breng het mengsel aan de kook en laat het 45 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert. De laatste 5 minuten doe je de schoongemaakte, in vieren gesneden en even in een weinig olie aangebakken kastanjechampignons bij het mengsel en laat je het even meekoken. Spoel de blaadjes basilicum even af en scheur de grote blaadjes in stukjes en voeg die ook toe aan de saus. Bewaar nog wat kleine blaadjes voor straks. Proef de saus en voeg eventueel nog wat peper uit de molen toe.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook (eventueel) kort de lasagnebladen en laat ze uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier (sommige soorten lasagnebladen moet je voorkoken, andere niet).

Schep een derde deel van de saus in een oven schaal. Leg er een laagje lasagnebladen op. Schep er wat crème fraîche op en strijk het glad. Leg er weer een laagje lasagnebladen op en strooi er wat peper uit de molen over en vervolgens wat geraspte (Parmezaanse) kaas. Ga nu verder met de volgende laag pasta, herhaal de lagen dus twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de kaas. Leg er gesneden tomaat op en besprenkel het geheel met wat olijfolie.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven. Verwijder dan de folie en zet de schaal nog ongeveer 20 minuten in de oven. Strooi er voor het opdienen nog wat basilicumblaadjes over.

Buon Appetito!


MEER RECEPTEN…