Israëlische kip a la sabra

Een sabra is een op Israëlisch grondgebied geboren Israëliër.

– De kip a la sabra is een recept van Receptengalerie en de latkes (aardappelkoekjes) is een recept van De Joodse Keuken, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

4 kippenbouten in tweeën
½ kop vers sinaasappelsap
½ kop droge witte wijn
de schil van een halve sinaasappel, geraspt
1 tl peper uit de molen
1 tl pittige paprikapoeder
¼ kop olijfolie
1 ui fijngehakt
8 groene olijven zonder pit
fijngeknipte dille voor de garnering

Voor de latkes (aardappelkoekjes) 

1 kilo aardappelen
2 uien (fijngehakt)
2 eieren
peper
zonnebloemolie (om in te bakken)

Kip a la sabra
Doe de stukken kip, het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp, wijn, paprika en peper in een grote kom en zet die in de koelkast. Laat de kip 2 uur marineren.

Neem de stukken kip uit de marinade en dep ze droog. Bewaar de marinade. Verhit de olie in een bakpan waarin alle stukken kip in één laag naast elkaar kunnen liggen. Bruin de stukken kip aan alle kanten en schep ze daarna op een bord. Bak in dezelfde pan de uien op laag vuur tot ze gaan kleuren. Giet er de marinade bij en laat het geheel onder af en toe roeren even pruttelen. Doe de stukken kip terug in de pan en laat ze met het deksel er schuin op 40 minuten op laag vuur garen.

Draai de stukken kip een keer om en overgiet ze regelmatig met de marinade. Schep de stukken kip op een serveerschaal en houd ze warm in een op matige temperatuur voorverwarmde oven. Doe de olijven in de pan en draai het vuur hoog. Laat de saus inkoken tot de gewenst dikte en giet die vervolgens over de kip. Strooi dille over het gerecht en garneer met een sinaasappelschijfje. Serveer de kip met latkes en gemengde salade.

Latkes
Schil de aardappelen, was ze en rasp ze fijn. Knijp vervolgens het vocht uit de aardappelrasp. Voeg de fijngehakte uien en de eieren toe aan de aardappelrasp. Samen met wat peper meng je het geheel goed.

Verhit een laagje zonnebloemolie in een grote koekenpan. Maak met twee lepels kleine pannenkoekjes van het aardappelmengsel en bak ze in de olie. Zodra ze in de olie liggen, druk je ze platter met een spatel. Bak ze ongeveer 10 minuten en keer ze regelmatig.

Haal ze er vervolgens uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm.

בתאבון, (Bete’avon)!


MEER RECEPTEN…