Iraanse khorest fesenjan

Een traditioneel Perzisch gerecht dat op verschillende manieren bereid wordt, meestal met eend of kip. Het gerecht moet lang genoeg stoven zodat de olie uit de walnoten de saus dik maakt. Het gerecht smaakt licht zoet, een beetje zuur en lekker romig door de walnoten.

– De Khorest Fesenjan is een recept van Caroline Brouwer en de saffraanrijst met dadels is een recept van ZTRDG magazine, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:

voor de khorest fesenjan

2 grote uien, gesnipperd
2 el boter
2 el olie
7 el granaatappel melasse (evt. te vervangen door balsamicoazijn)
350 gram walnoten
1200 gram kippendijen (zonder vel en bot) in stukken
1½  kippenbouillonblokjes
1½ tl kurkuma
⅓ tl gemalen kaneel
⅓ tl nootmuskaat
½ tl gemalen zwarte peper
2 tl kristalsuiker (optioneel)
granaatappelpitten
munt

voor de saffraanrijst met dadels

250 gram basmati rijst
3 kardemonpeulen
8 zwarte peperkorrels
3 kruidnagels
klein stokje kaneel
150 gram dadels
een envelopje saffraan

Khorest fesenjan
Verwarm de oven voor op 200′ C en leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Spreid de walnoten erover uit en rooster ze 6-8 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen en maal ze fijn in de foordprocessor. Bak de kippendijen in de boter en olie (eventueel in etappes) tot ze bruin zijn.

Haal de kipfilet uit de pan. Bak de uien in de overgebleven boter glazig en geel. Voeg de kurkuma, kaneel, nootmuskaat en peper toe en bak even mee. Leg het kippenvlees weer terug in de pan en verkruimel het bouillonblokje er boven. Voeg een 650 ml kokend water toe, dek af en laat op laag vuur 30 minuten stoven. Voeg de gemalen walnoten, de granaatappelsiroop en de suiker toe. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur nog 45 minuten stoven.

Roer elke 15 minuten en let opdat het niet aankoekt op de bodem. Neem de deksel van de pan en laat nog 15 minuten sudderen. De kip moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.

Saffraanrijst met dadels
Fruit in een eetlepel boter kardemonpeulen, peperkorrels, kruidnagels en het stukje kaneel glazig en voeg de rijst toe. Voeg kokend water en de saffraan toe tot de rijst net onder staat en breng aan de kook. Kook de rijst ca 10 minuten, zet het vuur uit en laat droog stomen.

Snijd een aantal dadels in stukken en roer door de rijst. Leg wat rijst op een bord en leg de Fesenjan er naast, bestrooi met wat granaatappelpitjes en wat fijngehakte munt.

نوش جان (nooshe jan)!


MEER RECEPTEN…