Iraanse khorest bademjan

– De khorest bademjan is een recept van Wereldgerecht en de morasah polow (juwelenrijst) is een recept van Klary Koopmans (NRC Next), aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram lamsschouder, in blokjes
2 grote aubergines, geschild en in dunne plakjes (0,5 cm)
2 tomaten
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
400 ml tomatensaus
3 glazen water, ca 600 ml
½ el kaneel
½ el kurkuma
zout en peper
sap van een halve limoen

Voor de morasah polow (juwelenrijst)

plukje saffraan
2 el boter
200 gram wortel, grof geraspt
3 tl advieh: ( mengsel van ½ tl kaneel, ½ tl gemalen karwijzaad, ½ tl gemalen kardamom, ½ tl gemalen komijnzaad, ½ tl gemalen korianderzaad en ½ tl zwarte peper)
½ el suiker
20 gram gepelde pistachenoten
40 gram amandelen
40 gram hazelnoten
50 gram gedroogde cranberry’s
300 gram basmatirijst
2 el olie

khorest bademjan
Zout de plakjes aubergine en doe deze in een bak met veel water, zorg dat alle aubergine onder water staat door er iets zwaars bovenop te leggen, dit is om de bittere smaak kwijt te raken. Haal ze er na 10 minuten uit, dep ze droog en grill ze in olie in een pan, bbq of op een grilplaat. Breng de aubergine op smaak met zout en peper.

Fruit ondertussen de knoflook en de ui in een grote pan tot de ui transparant is, doe de blokjes lam en de kurkuma, het kaneel en peper (naar smaak) erbij en schroei het vlees dicht. Voeg de tomatenpuree toe. Snijd de tomaten in vieren en doe dit samen met de tomatensaus  in de pan. Het water mag er nu ook bij en het geheel moet aan de kook worden gebracht. Zet het vuur laag en laat een uur zachtjes doorborrelen.

Voeg na een uur de gegrilde aubergines toe samen met het limoensap, voeg eventueel meer water toe en peper en zout. Na een half uur is je Perzische stoofpot klaar om op te eten.

morasah polow (juwelenrijst)
Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Vermeng met 4 eetlepels heet water. Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Bak de wortel hierin zachtjes 10 minuten. Meng met een theelepel van de advieh, de suiker en een eetlepel saffraanwater.

Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof. Vermeng ze met de cranberry’s.

Was de rijst in ruim koud water. Laat uitlekken in een zeef. Breng in een grote pan water aan de kook met zout en kook de rijst 5 minuten. Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken.
Doe de olie, de rest van de boter, en 3 eetlepels water in de pan en zet op middelhoog vuur. Schep, als de boter begint te bruisen, met een schuimspaan de helft van de rijst in de pan. Strooi er een theelepel advieh over. Schep daarop de gebakken wortel, en 2/3 van het noten-cranberrymengsel, gevolgd door de rest van de rijst en nog een theelepel advieh. Giet de rest van het saffraanwater er overheen. Laat de pan 1 minuut op middelhoog vuur staan. Je hoort de rijst sissen op de bodem. Draai dan het vuur zo laag mogelijk. Wikkel het deksel van de pan in een theedoek en dek de pan af. Laat 30 minuten stomen, zonder het deksel op te tillen.

Vul de gootsteen met een laagje koud water. Schep de rijst zo luchtig mogelijk op een grote schaal. Bestrooi met de achtergehouden noten/cranberry’s. Doop de bodem van de pan in het water. Haal de korst in zo groot mogelijke stukken uit de pan en serveer bij de rijst.

نوش جان (nooshe jan)!


MEER RECEPTEN…