Iraakse tepsi baytinjan

– Een recept van Feeding Cravings, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram biologisch rundvleesgehakt
3 el bloem
3 middelgrote aubergines, in de lengte gesneden
1 rode peper, in ringentjes
1 ui in ringen
3 middelgrote aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden
bosje peterselie
3 tomaten in schijfjes
zonnebloemolie

Voor de pasta

½ tl kerrie poeder
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kurkuma
½ tl gemalen koriander
½ tl peper
1 groene chilipeper
1 ui klein gehakt

Voor de saus

1 el tomatenpuree
sap van 1 citroen
2,5 el granaatappelmelasse

Verwarm de oven voor op 180 ° C. Vet een ovenschaal in en zet opzij. Leg de aubergineschijven op een vlakke ondergrond en bestrooi met zout. Laat een tijdje rusten. Doe de aubergine tussen twee keukendoeken en druk zoveel mogelijk het vocht eruit. Meng in een blender de kerriepoeder, komijn, kurkuma, koriander, peper, de gehakte ui en de chilipeper, tot een gladde pasta. Voeg de pasta bij het gehakt en meng goed. Voeg ook de bloem toe. Voeg eventueel meer bloem toe als het mengsel erg nat is. Maak met je handen gehaktballetjes en zet opzij.

Kook de aardappelschijfjes 5 minuten en giet af. Gril de aubergine aan beide kanten in een koekenpan of grilpan goudbruin. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Maak de pakketjes: leg een gehaktballetje met een paar peterseliebladeren op een aubergineschijfje. Rol de aubergine op tot het vleesbal bedekt is.

Saus
Doe alle ingrediënten in een maatbeker. Voeg 250 ml kokend water toe en meng goed.

Leg de aardappelschijfjes in de ovenschotel, daarna een laagje rode peperringetjes en dan de uienringen. Daarbovenop komen de pakketjes. Probeer ze stevig tegen elkaar aan te leggen. Als je extra vleesballetjes hebt, leg ze er naast of onder de aubergine rolletjes. Versier de schotel met tomatenschijfjes en giet de saus gelijkmatig over de schotel.

Bedek de schotel met aluminiumfolie en plaats de schaal in de over gedurende 35-40 minuten. Verwijder de folie en laat het een beetje meer bruinen, ongeveer 10 minuten langer.

Serveer met rijst.

bil haná wal shifá!


MEER RECEPTEN…