Indonesische opor babi

– De opor babi is een recept van Tante Lenny, de perkedel kentang is een recept van Smulweb en de tumis sayur campur is een recept van Recepten.net, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de opor babi

500 gram varkenslapjes
2 uien
3 teentjes knoflook
kemirinoten
2 tl ketoembar (koriander)
tl djintan (komijn)
½ tl laos
½ tl trassie
1 el citroensap
1 el gula djawa (palmsuiker)
2 el arachideolie
1 tl serehpoeder (citroengraspoeder)
1 dl kokosmelk
2 salamblaadjes

Voor de perkedel kentang

500 gram aardappelen
5 sjalotjes
1 lente uitje
1 bosje selderij (ongeveer 20 gram)
2 eieren
arachideolie
peper
nootmuskaat

Voor de tumis sayur campur

100 gram Chinese kool
1 paksoi
100 gram broccoli
50 gram taugé
½ rode paprika
1 rode lombok (peper)
1 lente uitje
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
3 el plantaardige olie
½  groentebouillontablet
1 el kecap asin (ketjap asin, zoute sojasaus)

Opor babi
Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Snijd het vlees in blokjes. Pof de kemirinoten in een droge koekenpan en hak ze fijn.

Maak een mengsel van de uien, de knoflook, de kemiri, de ketoembar, de djintan, de laos, de trassie, de gula djawa, het citroensap en 2 el arachideolie en marineer hiermee het vlees. Laat het gemarineerde vlees 30 minuten in de koelkast staan.

Verhit een wokpan roerbak hierin het vleesmengsel ongeveer 5 minuten. Voeg de sereh toe en roerbak alles nog 2 minuten. Voeg de kokosmelk en de salam toe en breng alles voorzichtig aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan (of breng het mengsel over in een hapjespan met deksel) en laat het gerecht ongeveer 1 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt. Verwijder de salam.

Perkedel kentang
Schil de aardappelen, kook ze gaar en pureer ze. Pel de sjalotjes en snij ze in fijne ringetjes. Snij het lente uitje ook in fijne ringetjes en hak de selderie heel fijn. Scheid de eieren en klop het eiwit los. Eigeel gebruik je niet. Verhit een scheutje olie in een wadjan en fruit de sjalotjes. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Vermeng de aardappelpuree met alle ingrediënten, (peper en nootmuskaat naar smaak) behalve het losgeklopte eiwit en de resterende olie. Vorm van het aardappelmengsel platte koekjes van circa 7 bij 5 centimeter en laat ze ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven.

Verhit een laag olie in de wadjan, haal de koekjes door het losgeklopte eiwit (of smeer ze in met het eiwit) en bak ze goudbruin

Tumis sayur campur
Snijd de Chinese kool en de paksoi in stukken van circa 5 cm, verdeel de broccoli in roosjes en snijd het lente uitje in dunne ringetjes. Was de taugé en verwijder de groene vliesjes. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze fijn.

Verhit de olie in de wadjan en fruit de gesneden sjalotjes en de knoflook hierin goudbruin. Voeg het ½ bouillontablet en de broccoliroosjes en de paprika toe en roerbak 5 minuten. Doe een beetje water, de Chinese kool, paksoi, lente ui, taugé en de lombok erbij. Roerbak deze nog eens ongeveer 4 minuten, en voeg daarna de kecap asin toe.

Selamat makan!


MEER RECEPTEN…