Indonesische ayam opor

– De ayam opor en nasi kusing zijn recepten van Smulweb, en de sambal boontjes zijn een recept van de rijsttafel thuis (A.G.I. Flach en T de Lang van Vlugt) –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de ayam opor

1 kg kip (kippenbouten ong. 5 stuks, in tweeën gehakt)
7 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 schijfje laos 3 cm
1 schijfje gemberwortel 3cm
1 schijfje koenjit 2cm
3 tl ketoembar
1 tl djinten
7 kemirienoten
3 daun salam
2 stengels sereh
1 tl suiker
2 kopjes kokosmelk
olie

Voor de nasi kuning

2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
400 gram pandanrijst
1 el koenjit (gemalen kurkuma)
1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 tl djinten (gemalen komijn)
1 stengel sereh (citroengras)
400 ml kokosmelk
250 ml water
½ komkommer 1 rode peper, in lange dunne reepjes

Voor de sambal boontjes

500 gram sperziebonen
paksoi
1 el olie
1 fijngesneden ui
2 teentjes knoflook geperst
2 tl gemberpoeder
klein stukje trassi
2 tl palmsuiker
2 el ketjap manis
2 tl sambal oelek

Ayam opor
Pel de sjalotjes en de knoflook. Schil de laos, gemberwortel en koenjit. Maak van dit alles in de cobek met ketoembar en djinten een pasta. Verhit de olie in een wajan en fruit hierin de kruidenpasta goudbruin. Doe de stukjes kip, de sereh en de daun salam erbij en sauteur dit 5 minuten. Voeg de kokosmelk, suiker en zout naar smaak toe. Laat de kip op laag vuur ongeveer 35 minuten gaar worden. De kokosmelk mag niet teveel verhit worden.

Nasi kuning
In hapjespan olie verwarmen en ui en knoflook hierin zachtjes fruiten. Rijst, koenjit, ketoembar en djinten erdoor scheppen en kort meebakken. Serehstengel opensnijden en in rijst steken. Kokosmelk met 250 ml water bij rijst schenken en al roerend aan de kook brengen. Rijst in open pan in ca. 15 min. op matig vuur gaarkoken. Pan van vuur nemen, rijst omroeren en zonder deksel even laten droog stomen. Intussen komkommer in dunne plakjes snijden. Rijst op serveerschaal scheppen, sereh verwijderen. Garneren met komkommer en rode peper.

Sambal boontjes
Boontjes schoonmaken. 6 minuten voorkoken. Paksoi in stukjes snijden. Ui, knoflook, gemberpoeder en trassi in de olie fruiten. Ketjap, suiker en sambal toevoegen. De sperziebonen door het sausje roeren en een scheutje water toevoegen en even laten pruttelen. De laatste 3 minuten de Paksoi mee laten bakken/pruttelen.

Lekker met nasi kuning en sambal boontjes en verse kroepoek.

Selamat makan!


MEER RECEPTEN…