Indiase kip tikka

– De kip tikka, gemengde groentecurry en karahi zijn recepten van Minibijbel Curry’s van Mridula Baljekar, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de kip tikka

450 gram kipfilet, in grote blokken
1 tl gemalen verse gemberwortel
1 tl geperste knoflook
1 tl chilipoeder
¼ tl gemalen kurkuma
1,5 dl Griekse yoghurt
4  el citroensap
1 el verse gehakte koriander
1 kleine el plantaardige olie

Voor erbij

sla
1 ui in ringen
limoenpartjes
verse koriander

Voor de gemengde groentecurry

400  gram gemengde groenten:  sperziebonen, erwten, bloemkool, wortelen
2 el plantaardige olie
½ tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad, vers geroosterd
½ tl uienzaad
1 tl gemalen kurkuma
2 teentjes knoflook, geperst
6-8 kerrieblaadjes
1 gedroogde rode chilipeper
1 el verse koriander

Voor de karahi

3 el plantaardige olie
½ tl komijnzaad
3 kerrieblaadjes
1 tl gemalen gedroogde chilipeper
½ tl gemengd uien-, mosterd- en fenegriekzaad
½ tl venkelzaad
3 teentjes knoflook, grof gehakt
½ tl geraspte verse gemberwortel
2 sjalotjes, gesnipperd
6 bloemige aardappelen, in 0,5 cm dikke schijven
1 el verse koriander, gehakt
1 verse rode en 1 verse groene chilipeper, in ringen, zaadjes verwijderen

Kip tikka
Meng stukken kip, gember, knoflook, chilipoeder, kurkuma, yoghurt, citroensap en koriander in een schaal en laat de kip minimaal 2 uren, maar liever nog de hele nacht marineren in de koelkast. De oven voorverwarmen op 180 graden. Bestrijk de kip met olie en leg de kip op folie in een ovenschaal. Bak de kip in 20 a 25 minuten gaar. Draai het vlees en bedruip het met olie, twee tot driemaal. De kip is gaar als de sappen helder zijn (til de kipfilet voorzichtig op en kijk of de sappen eronder helder zijn). Voor een bruin korstje zet je de oven de laatste 5 minuten op grilstand Serveer met sla, uienringen, limoenpartjes en verse koriander.

Gemengde groentecurry
Was de groenten. Snijd de wortelen in blokjes en de bloemkool in roosjes, haal de boontjes af. Breng voldoende water in een grote pan aan de kook. Voeg eerst de wortelen toe en kook ze voor (ong. 5 minuten). Voeg daarna de andere groenten toe en kook ze beetgaar. Giet alles af.

Verwarm de olie en rooster het mosterd en komijnzaad. Voeg de andere specerijen toe als de zaden beginnen te springen. Als de knoflook goudgeel is en de chilipepers donker gebakken, draai dan het vuur lager. Roer de groenten erdoor en verwarm het geheel nog even. Garneer met een beetje koriander.

Karahi
Kook de aardappelen 5 minuten voor. Giet de aardappelen af. Verwarm de olie in een wok. Draai het vuur lager en voeg het komijnzaad, de kerrieblaadjes, gedroogde chilipepers, het zadenmengsel, venkelzaad, de gehakte knoflook en de geraspte gember toe.

Bak alles 1 minuut, voeg de uien toe en bak ze in 5 minuten goudbruin. Voeg de aardappelschijven, verse koriander en de verse chilipepers toe. Meng alles goed. Sluit de pan goed af met een deksel. Laat het geheel onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten koken, tot de aardappelen gaar zijn.

Achchese bhojon kijie!


MEER RECEPTEN…