Ierse shepherd’s pie

– Recept van Brenda kookt, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 – 6 personen

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt en ½ eetlepel gehaktkruiden*
2 rode uien
2 wortelen
3 stengels bleekselderij
½ knolselderij
takje verse rozemarijn
laurierblad
1 el gedroogde tijm
klein blikje tomatenpuree
4 el worchestersauce
peper uit de molen
beetje boter om in te bakken
7 el panko
200 gram geraspte belegen kaas

* gehaktkruiden: 2 tl witte peper, 1 tl nootmuskaat, 2 tl paprikapoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen koriander en ¼ tl chilipoeder.

Voor de puree

1200 gram kruimige aardappelen
3 el roomboter
3 el panko (of paneermeel)
1 el mosterd
2 eierdooiers
100 ml warme melk

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar. Verwarm boter in een grote koekenpan of wok. Snipper de ui en bak dit even aan. Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, ui en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee. Voeg de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper toe. Voeg de tomatenpuree en worchestersauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar en proef of het op smaak is. Voeg eventueel nog wat kruiden of worchestersaus toe.

Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 3 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond zodat de panko aan de bodem en rand blijft plakken. Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, panko, mosterd, de eierdooiers en warme melk. Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko en de geraspte kaas.

Als de oven is voorverwarmd, kan de schotel in de oven en is het klaar na 30 minuten.

Enjoy your meal!


MEER RECEPTEN…