Hostels

MINKE WINK

Sinds twee weken heb ik een haat-liefdeverhouding met hostels. Meestal ben ik heel erg gelukkig in een hostel maar soms, en de laatste tijd misschien iets vaker, raak ik compleet gefrustreerd en wens ik een super de luxe hotelkamer met een kingsize bed voor mezelf en een jacuzzi. Maar, dit kan ik natuurlijk niet betalen. Ik denk dat mijn haat-liefdeverhouding is ontstaan uit het feit dat ik nu al meer dan twee maanden in verschillende hostels verblijf.

Oorspronkelijk is een hostel een jeugdherberg waar jongeren goedkoop kunnen overnachten. Je vindt ze overal ter wereld en hoewel ze eigenlijk bedoeld zijn voor jongeren wordt er tegenwoordig geen onderscheid meer gemaakt in leeftijd. Natuurlijk heb je de zogenaamde ‘Party Hostels’ waar alleen jongeren op af komen maar er zijn ook genoeg rustige of zelfs luxury hostels waar de leeftijden veel meer uiteen liggen. Natuurlijk is het wel zo dat deze goedkope manier van overnachten nu eenmaal meer jongeren aantrekt. Met een leeftijd van rond de dertig kun je je soms wel een beetje oud voelen tussen al die broekjes. Maar dit hangt natuurlijk ook af van het soort hostel.

Een dormitory of dorm is een slaapzaal waar je met meerdere mensen voornamelijk op bunk beds, oftewel stapelbedden, een beetje nachtrust probeert te krijgen. Er zijn hostels met dorms zonder stapelbedden maar alleen eenpersoonsbedden maar deze zijn zeldzaam. Heel zeldzaam.

Een hostel is een geweldige plek om te overnachten als je alleen of in een groep reist. Ook voor koppels kan een hostel interessant zijn omdat het persoonlijker en goedkoper is dan een hotel en de meeste hostels hebben tweepersoonskamers die er absoluut niet armoedig uit hoeven te zien. Voor de solo reizigers is het een perfecte plek om snel en makkelijk nieuwe mensen te ontmoeten.

Het kenmerkende van een hostel is dat je de badkamer en toiletten met z’n allen deelt. Deze bevinden zich vaak ergens buiten de kamer of slaapzaal. Sommige hostels hebben voor elke dorm een eigen badkamer maar dan nog deel je deze met het aantal mensen in de kamer. Dit kan soms wel eens frustrerend zijn, vooral als de wc en de douche zich in dezelfde ruimte bevinden en je moet wachten tot iemand klaar is met douchen terwijl je nodig naar de wc moet.

Ook vind je in de meeste hostels een keuken met de benodigde voorzieningen waar iedereen gebruik van mag maken. Als budget backpacker is dit ideaal want op deze manier kun je flink besparen op je kosten door zelf te koken en biertjes vanuit de supermarkt naar de koelkast te verplaatsen. Deze kun je dan weer opdrinken in de gemeenschappelijke ruimte, een ander voordeel, waardoor je toch onder de mensen bent, en niet sneu alleen op je kamer zit, maar niet al je geld aan het spenderen bent in een bar of restaurant. Een hostel is eigenlijk een soort huis van huis met al zijn voorzieningen.

Sommige hostels hebben zelfs een reisinformatiekantoor ter plaatse waar je tours in de omgeving kunt boeken. En dit is absoluut niet duurder dan wanneer je tours via andere reisbureaus boekt want hostels zijn gericht op backpackers en die betalen toch zo weinig mogelijk.

De prijs voor een bed in een dorm in een hostel verschilt per hostel, deel van de wereld, stad en tijd van het jaar. In Nederland kost een hostel al gauw vijftien tot twintig euro per nacht maar in sommige landen in Azië en Zuid-Amerika heb je al een bed voor een paar dollar. Noord-Amerika spant voor mij de kroon voor wat betreft prijzen van hostels. In New York betaal je zo’n veertig dollar(!) voor een bed in een slaapzaal met dertig(!) andere reizigers en in Miami zit je met 25 euro ook aan de hoge kant voor een dorm met vier andere mensen. Maar Noord-Amerika is natuurlijk sowieso een duur(der) reisland en het concept ‘hostel’ is hier helaas niet zo algemeen bekend.

Top faciliteiten in een hostel zijn voor mij:

– Een gedeelde keuken
– Gratis ontbijt
– Goed werkende WiFi
– Kluisjes voor mijn waardevolle spullen
– Een ruime dorm
– Wasservice
– Vliegveld transfers
– Een zwembad (in warme landen)
– Een bagageruimte waar je bagage kunt opslaan

Een schoon hostel met bovengenoemde faciliteiten en vriendelijk personeel is vaak een hele goede keus maar misschien ook eentje die je van tevoren moet reserveren. De populairdere hostels zijn vaak ook de betere met de meeste voorzieningen. Je kunt een reservering maken via websites als Booking.com en Hostelworld.com. Een website als Hostelworld is perfect om hostels te zoeken en reviews te lezen en te vergelijken maar het is bijna altijd goedkoper om, als het mogelijk is, direct via de website van het hostel te boeken of te bellen. Zonder reservering kun je nog steeds terecht in een hostel. Je bent dan een zogenaamde ‘Walk In’ en je betaalt de standaard prijs, die soms iets hoger ligt dan de prijs op internet. Kans is natuurlijk wel dat het hostel vol zit en je verder moet zoeken.

7 redenen voor mijn liefdeverhouding met hostels:

1. Het is echt de perfecte plek om te overnachten wanneer je alleen reist. Je voelt je een stuk minder eenzaam als je een kamer deelt met meerdere mensen en gebruik kunt maken van gemeenschappelijke ruimtes. Toen ik vijf jaar geleden in mijn eentje door Zuidoost-Azië reisde waren er alleen hostels in de grotere steden waardoor ik tijdens deze reis veel nachten alleen in een goedkope hotelkamer moest doorbrengen. Eenzaam en onpersoonlijk.

2. Sowieso als je alleen reist is het de goedkoopste manier van overnachten. Je betaalt voor een bed in plaats van voor een kamer.

3. Het fijne aan hostels is dat deze zich altijd midden, maar dan ook echt midden, in het centrum bevinden. Eigenlijk in bijna alle steden de beste plek om te verblijven met de meeste bezienswaardigheden op loopafstand.

4. Ook als je verlegen, en niet extreem sociaal bent is een hostel echt de perfecte plek om mensen te ontmoeten. Er zijn altijd mensen om je heen en een praatje is zo gemaakt. Als je zelf niet de stap zet om met iemand te praten is er altijd wel iemand die naar jou toekomt voor een praatje, zeker als je alleen reist omdat je dan toch een stuk meer benaderbaar bent.

5. Een hostel barst altijd van de reisinspiratie in de vorm van een reisbureautje, heel veel reclame voor je verdere reis voor andere hostels, tours en bestemmingen en natuurlijk de medereizigers die in hetzelfde hostel verblijven en allemaal weer andere dingen hebben gezien en beleefd.

6. Natuurlijk de gemeenschappelijke ruimtes, het kenmerk van een hostel, zoals de gedeelde keuken. Zoals ik al eerder aangaf is dit voor een budget backpacker ideaal want op deze manier kun je flink besparen op je kosten door zelf te koken en door in plaats van naar een bar of restaurant te gaan, gebruik te maken van de chill-out ruimtes in een hostel.

7. Ik verander in een boekenwurmpje als ik op reis ben dus wat ik zelf persoonlijk heel fijn vind aan hostels zijn de vele boeken die je er kunt vinden en om kunt ruilen met eigen uitgelezen exemplaren. Ik kan extreem blij en enthousiast worden wanneer ik een leuk boek of tijdschrift vind in een hostel tijdens mijn reis.

7 redenen voor mijn haatverhouding met hostels:

1. Geen privacy. Even snel een schone onderbroek aantrekken? Vergeet het maar met tien paar ogen in de kamer. En dus zeul je weer naar de dichtstbijzijnde douchecabine en veeg je voor de tiende keer met je broekspijp door een plas douchewater. Zucht. Het bizarre is dat ik soms verlang naar privacy maar op de ontzettend zeldzame momenten dat ik de dorm voor mezelf heb voel ik me weer eenzaam met al die lege bedden om me heen.

2. Met vaak tien personen of meer op een kamer is de kans groot dat mensen verschillende ritmes hebben. Vooral in de steden zijn er reizigers die voornamelijk het nachtleven opzoeken en reizigers die overdag de stad verkennen en ’s avonds om tien uur kapot zijn. Ik behoor tot de laatste groep maar er zijn ook mensen die in dezelfde kamer slapen en tot de eerste groep behoren. Lichten die ’s nachts aangeklikt worden, deuren die open en dicht gaan, het hoort er allemaal bij. Maar zó frustrerend als je bijna ligt te slapen.

3. Stapelbedden. Heel soms zijn ze perfect. Soms zijn ze oké. Maar heel vaak zijn ze wankel en wiebelig. De minste of geringste beweging van je stapelbedpartner zorgt ervoor dat jij ook een paar keer op en neer stuitert en weer opnieuw probeert in slaap te komen. Sommige stapelbedpartners zijn gewoonweg irritant want die stuiteren eerst tegen het plafond voordat ze zich omdraaien of ze springen horizontaal tien keer op en neer voordat ze de perfecte slaaphouding hebben gevonden. Probeer daar maar eens doorheen te slapen.

4. Maandverband matrasjes. In sommige hostels investeren ze niet in matrassen waarschijnlijk onder het motto, er komen hier alleen maar jonge mensen met sterke ruggen die wel wat kunnen hebben. Meestal heb ik er niet zoveel last van, maar soms weet ik me gewoon geen houding te geven en voelt het alsof ik op de grond slaap.

5. Uitslapen is onmogelijk. Serieus. Dat lukt gewoon niet. Of het felle daglicht penetreert door de ramen of je medereizigers hebben grootse plannen voor de dag en besluiten voor dag en dauw op te staan. Wat het ook is, uitslapen is uitgesloten.

6. Met meerdere mensen op een kamer slapen met weinig ventilatie of in een warm land zorgt voor een muffe natte honden gemixt met zweet lucht. Vooral als er mensen bij zijn die de vorige nacht flink hebben gedronken en gefeest, dan hangt er ook nog een soort vieze zoete alcohol/zweet/rook lucht in de kamer. Wanneer je ’s ochtends naar de wc gaat en terug komt in de kamer val je soms bijna flauw van de verschrikkelijke dormlucht die er hangt. Nog een reden die uitslapen onmogelijk maakt trouwens.

7. Bedbugs. Ja ze bestaan. En ja je gaat ze tegenkomen als je langer reist. Er is geen ontkomen aan. Hostels zijn de broedplaats voor bedbugs en hoewel ze ongevaarlijk zijn en geen virussen of enge ziektes overdragen zijn ze gewoon ontzettend irritant. Wanneer je wakker wordt onder de jeukende bulten, en het zijn geen muggenbulten, dan weet je hoe laat het is.

Ondanks mijn haat-liefdeverhouding zijn hostels nog steeds mijn favoriete overnachtingsplekken. Ik zorg er alleen nu wel wat vaker voor dat ik van te voren een paar reviews lees voordat ik incheck…


MEER WiNK WRiTES…