Hongaarse pörkölt

– Recept van Kookrecepten, aangepast naar eigen smaak – 

De goulash, het stoofpotje, zoals wij het kennen heet eigenlijk in Hongarije ‘pörkölt’. Traditioneel werd de Pörkölt, en wordt vaak nog, gestoofd in een bográc (een grote ketel) boven een open vuurtje. De bereiding duurt een aantal uren (tot wel 4 uur).

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

750 gram riblappen of sukadelappen
3 gesnipperde uien
3 teentjes knoflook, fijngehakt
3 rode paprika’s in reepjes
2 grote wortelen, in schijfjes
90 gram tomatenpuree
1,5 el pittige paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
2 takjes verse tijm
1 laurierblaadje
400 ml runderbouillon
250 ml rode wijn*
2 el tarwebloem
2 el tomatenketchup
worchestershiresaus
chilipoeder
olijfolie
boter
verse fijngehakte peterselie
zwarte peper uit de molen

* aanbevolen rode wijn: Szekszárd uit Hongarije, Mavrud uit Bulgarije, Zinfandel uit Californië of Penedes uit Spanje of een stevige Chileense wijn.

Fruit in een kookpot de uien en knoflook glazig op een zacht vuurtje. Voeg 1 paprika toe en stoof deze een paar minuten mee. In een bakpan boter smelten, de helft van de vleesblokjes toevoegen en al omscheppend volledig rondom bruinbakken (zorg dat alle kanten goed zijn aangekorst, daarom niet teveel te gelijk bakken, want anders kookt men het vlees in plaats van aan te bruinen). Neem het vlees uit de braadpan en breng het bij de uien en paprika’s in de kookpot. Bak de tweede helft van de blokjes aan en doe het ook in de kookpot. Bestrooi het vlees/paprika’s met de bloem en meng het goed onder het vlees, zodat er geen klontertjes ontstaan.

Doe een beetje van de bouillon in de braadpan, roer het aanbaksel los en giet het over het vlees. Voeg de tomatenpuree, de wijn, tijm en laurier bij het vlees in de kookpot en zoveel bouillon dat het vlees onder staat. Kruid met paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout.

Zet een deksel op de pan en breng aan de kook. Laat vervolgens, op een zeer zeer zacht vuurtje, het geheel minimum 2 uur(beter nog 3 à 4 uur) sudderen (pruttelen) of tot het vlees goed gaar is (zorg ervoor dat er nog genoeg bouillon overblijft voor de saus, zo nodig hete bouillon of water bijgieten).

Voeg het laatste anderhalf uur de wortelen toe en het laatste half uur de 2 paprika’s. Verwijder de tijmtakjes en laurierblaadje en breng de goulash verder op smaak met ketchup, een paar druppels worcestersaus, peper en eventueel wat chilipoeder. De saus eventueel binden met een sausbinder tot de gewenste dikte of in laten koken tot gewenste dikte. Werk af met peterselie.

Lekker met gekookte krieltjes, gekookte sperziebonen en een komkommersalade.

Jó étvágyat!


MEER RECEPTEN…