Het sociale aspect van eten

TINEKE WINK

Een tijdje terug heb ik samen met vriendin Ingrid een sapkuur van vijf dagen gedaan. Met als doel het lichaam te ontgiften, fitter te worden en meer energie te krijgen. En toegegeven: een paar kilo eraf zo vlak voor mijn verjaardag is ook een pre. Wat heb ik deze vijf dagen onderschat. Ik wist dat ik het eten zou missen, maar waar ik minder bij stil heb gestaan is dat eten en drinken zo belangrijk is in ons sociale leven. Dat besefte ik pas tijdens de sapkuur. Samen een gezond sapje drinken is niet heel erg “gezellig”. Samen wijn drinken wel. Het was dus een beproeving, maar ook een interessant experiment.

Het begin

Op dag 1 deden we boodschappen voor bijna de hele week. Op de kassaband plaatsten we onze etenswaren. Verlekkerd keek ik naar de boodschappen van de mensen voor en na ons- veel afbakbroodjes, croissants en andere lekkernijen (het was zondag). Ik voelde mijn maag al lichtjes knorren, en dan was het nog maar half 12… Help, hoe ging ik die 5 dagen niet eten in godsnaam volhouden?

De sapjes

Drie sapjes per dag en liters groene thee gingen er doorheen. Van lekkere sapjes tot ronduit ranzige. Mijn top 3 van lekkerste sapjes op een rijtje.


1 citroen, 200 gram spinazie, 1 banaan, scheut kokoswater,
water, 200 gram blauwe bessen


1 citroen, 2 wortels, 3 sinaasappels, 1 paprika


1 wortel, 1 banaan, 1 peer, 100 gram blauwe bessen,
2dl bietensap kokoswater

De allerlekkerste is de eerste (al ziet dat er misschien niet zo uit), heel lekker zoet! De tweede heeft een overheersende sinaasappelsmaak, waar ik persoonlijk erg van houd en de derde was ook lekker zoet. Mocht je die laatste ooit zelf willen maken, dan zou ik er wat water bij doen want de substantie was nogal dik.

De geur van gehaktballen

We zouden er een leuke en relaxte week van maken. Lekker uitslapen, filmpjes kijken, voorbereiden voor onze reis, winkelen en natuurlijk verse sapjes maken. Het was ook wel leuk, maar de dagen verliezen wel een beetje hun glans als het eten wegvalt. Een filmpje kijken met een kop groene thee is 1 x goed te doen, maar als je dat voor de zoveelste keer doet smacht je wel naar chocola. Of chips. of een boterham met kaas. Als je maar op iets kan kauwen. Winkelen is minder leuk als je slap en futloos bent (wat vooral de eerste dagen zo was). En bij het plannen van een reis hoort gewoon een goed glas wijn. Of twee. Vooral vanaf zes uur ’s avonds werd het moeilijk. We waren bij de ouders van Ingrid en de geur van gehaktballen kwam ons tegemoet. Hoe vaak ik wel niet in gedachten mijn tanden in zo’n gehaktbal heb gezet.. Het water liep me in mijn mond. Ik miste het kauwen en de variatie in eten en smaak. In plaats daarvan nam ik maar weer een slok van mijn groene thee, of deed ik net of dat ranzige groentesapje een glas cola was.

Bijwerkingen

Toen ik een keer ’s nachts naar de wc moest, had ik nog niet de deurklink bereikt of ik werd zo duizelig dat ik flauwviel. Gedesoriënteerd kwam ik weer bij zinnen en keek om me heen. Ik snapte er niets van. Wat lag ik hier nou op de grond? Ik stond weer langzaam op en op weg naar de wc overviel me een gevoel van misselijkheid. Gelukkig ebde dit gevoel weer weg zodra ik weer in bed lag, maar prettig was het niet.

Duizeligheid was dus een bijwerking, maar ik heb me ook futloos gevoeld. Een wandeling maken was dan de beste remedie. De afvalstoffen raakte ik hierdoor beter kwijt. Wel is zo’n wandeling best vermoeiend. Maar hoe meer we het einde van de sapkuur naderden, hoe fitter en beter ik me voelde.

Laatste sapje

Op de laatste avond, na het allerlaatste sapje (thank god, ze kwamen mijn neus uit) ging ik weer naar huis. Ik ging nog even de stad in, voornamelijk om de tijd te doden. Maar lang hield ik het niet vol. Mijn weekendtas voelde aan als 100 kilo, ik had het gevoel dat ik al mijn spierkracht in de afgelopen dagen kwijt was geraakt. In de paskamer van een kledingwinkel schrok ik van mijn spiegelbeeld. Wie was dit super slanke meisje? Bij thuiskomst zei mijn vader: “er is nog wat hutspot hoor”. Heel lief hoor. maar ik hield het bij het zoveelste kopje thee en ging vroeg op bed. De volgende dag kon ik eindelijk weer eten!

Uiterlijke veranderingen na de sapkuur

– Ben 3 kilo afgevallen. Voornamelijk vocht, dus niet lang erna zaten er ook weer 2 kilo aan (helaas)

– zijn mijn tanden een tintje witter geworden
– mijn huid is een beetje gladder

Geestelijke veranderingen?

Ik voelde me energiek, fit en gezond. Dat is mooi natuurlijk, maar dat voelde ik me voor de sapkuur ook wel omdat ik in die periode veel met voeding bezig was en zelfs de cola kon laten staan. Denk dat het verschil groter is als je een fastfoodjunkie bent.

Langzaam opbouwen..

Op de eerste dag na de kuur ontbeet ik met een banaan (hele kleine hapjes van genomen, om er extra van te genieten) en een gekookt eitje. Verder nog een mes in de pot pindakaas gestopt haha. Oh wat lekker! Na drie uur zat ik nog steeds vol.

Helaas ging het daarna mis. De dag voor mijn verjaardag stond in het teken van eten, drinken en gezelligheid. Taart bij de koffie, uiteten, uitgaan… Vervolgens was ik ziek op mijn verjaardag. Gelukkig had ik het nog wel goed kunnen vieren! Maar als je ooit een sapkuur gaat doen, pak het dan anders aan dan ik en bouw het (gezond) eten langzaam weer op!

Voorlopig geen sapkuren meer voor mij.


MEER WiNK WRiTES…