Guatemalteekse pepián

Pepián is een van de oudste gerechten van Guatemala. Het gerecht is ontstaan uit de fusie van de Spaanse- en Maya culturen. Het wordt ook wel een Maya-curry genoemd. Het is een rijke stoofpot met een schat aan geroosterde specerijen.

– Een recept van The Guardian, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

5 kippenbouten doormidden gesneden
3 middelgrote uien, 1 ui in vieren, 1 hele en 1 in grove stukken
2 guajillo pepers, gedroogd, ontpit
2 pasa (poblano / mulato) pepers, gedroogd en ontpit
100 gram rauwe pompoenpitten (pepitoria)
100 gram sesamzaad
6 grote zwarte peperkorrels
6 teentjes knoflook
1 klein bosje koriander
500 gram roma tomaten, in stukjes
1 el gedroogde oregano
½ kaneelstokje
1 squash (pompoen), in grote stukken
200 gram sperzieboontjes
150 gram aardappelen, in grote stukken
150 gram winterwortel, in grote stukken

Doe de kip in een grote pan en bedek de kip met ongeveer 1 ½  liter water. Breng aan de kook. Voeg de in vieren gesneden ui toe als het water kookt. Achtereenvolgens de volgende ingrediënten apart roosteren en toevoegen aan de mengkom: pepers (verkruimelen na het roosteren), rauwe pompoenpitten, sesamzaadjes, hele ui met 6-8 zwarte peperkorrels en 6 teentjes knoflook (samen), de verse koriander, de tomaten (zacht en donker) en tot slot de oregano en de kaneel (samen).

Voeg 650 milliliter water toe aan het kruidenmengsel en blend het tot en gladde pasta. Voeg het mengsel toe aan de kip. Voeg de wortel toe en laat 60 minuten mee sudderen. Laat de dunne saus daarbij wat inkoken. De rest van de groenten laat je 30 minuten mee sudderen. En de laatste ui suddert 15 minuten mee. De groenten moeten beetgaar zijn. De saus blijft wel vrij dun. Dit gerecht kan zo worden gegeten maar smaakt ook lekker met rijst of tortilla’s.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN…