Griekse moussaka

– Een recept van Smulweb, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

600 gram aubergines (2 a 3 stuks)
zout en vers gemalen peper
ongeveer 40 gram bloem
2 dl olijfolie, iets minder mag ook
2 sjalotjes in ringen
400 gram rundergehakt of lamsgehakt
een ruime halve el gehaktkruiden*
300 gram tomaten uit blik, zonder sap
2 el tomatenpuree
2 teentjes knoflook
anderhalve tl gedroogde oregano
klein snufje kaneel

* gehaktkruiden: zelf gemaakt mengsel van: 1 tl nootmuskaat, 2 tl witte peper, 2 tl paprikapoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1/4 tl chilipoeder. Voor 500 gram gehakt gebruik je 1 eetlepel van het mengsel.

Voor de saus

10 gram boter
17 gram bloem
2 dl melk
snufje peper en nootmuskaat
1 groot ei

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat ze 30 minuten uitlekken. Ondertussen kun je de saus maken.

Doe wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe het gehakt met de gehaktkruiden* erbij en laat al roerend gelijkmatig bruinbakken. Voeg de tomaten, tomatenpuree, knoflook, oregano, kaneel en beetje peper uit de molen toe en breng aan de kook. Laat 20-25 minuten sudderen tot vocht grotendeels is verdampt of opgenomen.

Spoel de aubergine plakken af en laat ze weer uitlekken en droog ze op keukenpapier. Doe de bloem in een zak, doe er een paar plakken aubergine tegelijk in en schud de zak zodat de plakken met bloem worden bedekt.

Bak de aubergine plakken in hete olie op matig vuur. Voeg af en toe nieuwe olie toe. Leg de plakken even opzij. Verwarm alvast de oven op 190 graden en maak de saus.

De saus
Smelt de boter, roer er de bloem door en schenk als er een gladde massa is, al roerend de melk erbij. Voeg peper en nootmuskaat toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten pruttelen. Laat vervolgens iets afkoelen en klop het ei erdoor.

Leg eerst een derde deel van de aubergine plakken in een ovenschaal. Daarna de helft van het gehaktmengsel. Leg er dan weer aubergineplakken op en daarna de andere helft van het gehaktmengsel. Sluit af met aubergineplakken. Schenk de saus eroverheen en strooi de geraspte kaas eroverheen. Laat het gerecht 35-40 minuten bakken.

Kalisas Orexi!


MEER RECEPTEN…