Griekse Kleftiko lamsbout met Griekse salade en munt-yoghurt

– Een recept van Pollepel in de keuken, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:

Voor de langzaam gegaarde Kleftiko lamsbout 

1 lamsbout van 2 kilo (Marineer de bout één dag van tevoren)
6 geperste teentjes knoflook
2 el fijngesneden verse oregano
1 el fijngesneden verse rozemarijn
1 tl kaneel
1 ½ tl vers gemalen zwarte peper
sap van 2 citroenen
rasp van 1 citroen
3 el olijfolie
1 kilo aardappels, gewassen en in kwarten.
5 laurierblaadjes

Voor de Griekse salade

200 gram ijsbergsla, grof gesneden
1 (rode) ui, gesnipperd
250 gram cherrytomaten, gehalveerd
halve komkommer, gehalveerd en in plakjes
35 gram groene olijven
10 gram fijngesneden verse peterselie
25 tot 50 gram fetakaas, verkruimeld
2 el olijfolie
2 el balsamico azijn
peper naar smaak

Voor de munt-yoghurt

250 gram Griekse yoghurt
sap van halve citroen
1 el olijfolie
15 gram fijngesneden verse munt
eventueel: pitten van 1 granaatappel

Kleftiko lamsbout
Maak de marinade: meng de geperste knoflooktenen met kaneel, peper, oregano, rozemarijn, citroensap- en rasp en de olijfolie. Maak met een scherp mes inkepingen over de hele lamsbout en wrijf de marinade over het vlees en duw het in de inkepingen. Doe de lamsbout in een plastic zak (bijvoorbeeld een broodzak) en schenk de rest van de marinade in de zak. Leg de lamsbout in de koelkast en laat een nacht marineren.

Haal het lam de volgende dag een uur voordat je hem wilt gaan braden uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak de lamsbout in: leg eerst 4 lange stroken aluminiumfolie in een ster op je werkblad, leg daarop 4 lange stroken bakpapier. Leg de aardappelen in het midden op het bakpapier. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met peper en leg de laurierblaadjes erop. Leg de lamsbout op de aardappels. Giet eventueel resterende marinade over de bout en vouw het bakpapier om het lam heen. Doe hetzelfde met het folie, zodat de bout helemaal zit ingepakt. Leg de bout op een rooster in een braadslede, of in een grote ovenschaal en braadt het lam 4,5 uur iets onder het midden in de oven, tot het vlees zacht en gaar is.

Haal het ingepakte lam-aardappelpakket uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 200C. Vouw het folie en bakpapier open en rooster het lam en de aardappels nog 10 minuten of totdat de bout een mooie goudbruine kleur heeft. Haal lam en aardappels uit de oven, pak ze weer in en laat 30 minuten rusten. Serveer de bout met de aardappels en eventueel het braadvocht met Griekse salade en munt-yoghurt.

Griekse salade
Meng alle ingrediënten (behalve de peterselie, olijfolie en balsamico azijn) voor de salade in een grote serveerschaal (of twee kleinere). Roer de olijfolie door de balsamico azijn, breng de dressing op smaak met peper en schenk over de salade. Garneer met de peterselie.

Munt-yoghurt
Meng alle ingrediënten in een kom. Besprenkel met wat olijfolie en serveer eventueel met granaatappelpitten.

Kalisas Orexi!


MEER RECEPTEN…