Ghanese jollof rijst met kip

– Een recept van Moeders Recepten, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 el olie
2 uien
400 gram gepelde tomaten (uit blik)
4 verse tomaten
½ rode paprika in stukjes
½ gele paprika in stukjes
100 gram boontjes
4 el tomaten puree
¼ el cayenne peper
1 laurierblad
1 bouillon blokje (kip)
225 gram basmati rijst
600 gram kipdijfilet in grote stukken

Voor erbij

2 bakbananen
4 trostomaten
100 gram doperwtjes

Snipper de uien en fruit ze aan in een pan met olie tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en fruit even mee. Snijd de verse tomaten in blokjes en doe ze samen met de tomaten uit blik, rode paprika, gele paprika en de boontjes, wat peper, cayenne peper en het laurierblad bij de uien. Voeg vervolgens 500 ml water toe samen met het verkruimelde bouillon blokje. Doe de deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen. Voeg de rijst toe aan het tomaten mengsel. Breng dit aan de kook en laat het op een laag vuur met de deksel op de pan nog 25 min koken.

Voor de kip, breng de kipstukken op smaak met peper en cayenne peper en bak ze in wat olie aan zodat ze een krokante buitenkant krijgen. Doe ze vervolgens in een ingevette ovenschaal, smeer er nog wat olijfolie op en doe ze in een voorverwarmde oven (180C.) en gaar de kip in 20 min, halverwege de kipstukken omdraaien en weer insmeren met olijfolie.

Bak ondertussen de bakbanaan (gesneden in schijfjes).

Maak ondertussen ook de doperwten warm en snijd de extra tomaten als volgt:  snijd de top van de tomaten en verwijder het vruchtvlees. Maak een mooi kartelrandje aan de tomaten en vul ze met doperwten.

Als de rijst klaar is, roer de rijst goed door. Serveer de jollof rijst in een mooie bol op een bord met daaromheen de schijfjes banaan, de gevulde tomaat en de stukken kip.

Mo indidi yea!


MEER RECEPTEN…