Gambiaanse chicken yassa

Jollof is voor West-Afrika wat paella is voor Spanje. De Wolof-naam (de taal die gesproken wordt in Senegal,Gambia en Mauritië) voor dit gerecht is benachin, ofwel “één pan”. In elke regio wordt weer een andere variant van jollof gemaakt. Het gerecht kan alleen groenten, of kip, vis, garnalen, varkensvlees of rundvlees bevatten, of een combinatie van deze ingrediënten. Wel bevat het altijd ui, tomaat en rode peper. Jollof zou afkomstig zijn uit Gambia maar wordt dus ook in andere West-Afrikaanse landen geserveerd.

 – De chicken yassa is een recept van Smulweb en de benachin is een recept van ‘Het nieuw Afrikaans kookboek’ van Ingmar Niezen en Sean Fitzpatrick, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

4 kippenbouten, in tweeën
2 volle el mosterd
2 citroenen
3 grote uien
½ kippenbouillonblokje
1 groen pepertje in kleine stukjes zonder zaadjes
1 volle koffielepel chilipoeder
peper naar smaak
olie

Voor de benachin

2 grote uien fijn gehakt
4 teentjes knoflook in plakjes
2 rode pepers in ringetjes
stukje gemberwortel van 2 cm, geschild en in kleine stukjes
2 el olijfolie
1 tl geraspte nootmuskaat
1 tl komijnpoeder
300 gram basmatirijst
1 blik gepelde tomaten
2 kaffir limoenblaadjes
200 ml kokosmelk
2 el limoensap
500 ml kippenbouillon
300 gram sperziebonen

Chicken yassa
Meng in een kom 1 eetlepel mosterd met 4 eetlepels olie, het sap van 1 citroen en wat peper naar smaak. Leg de stukken kip daar in en bedek ze met deze marinade.

Roer goed om en laat de kip een hele nacht in de koelkast marineren. Giet een scheut olie in een pan en braad daarin de stukken kip om en om in aan. Als de kip goed aangebraden is, bewaar ze dan op een bord.
Giet een scheut olie in een pan en fruit daarin de in dunne schijfjes gesneden uien. Voeg er de resterende mosterd, het verkruimelde kippenbouillonblokje, 1 groene peper, de chilipoeder en het sap van de citroen aan toe en laat al omscheppend even bakken.

Voeg er dan 300 ml. water en de stukken aangebraden kip aan toe, zet het deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten op laag vuur stoven.

Als de saus is ingekookt proef dan of er genoeg peper in zit en je kip Yassa is klaar.

Lekker met benachin.

Benachin
Verhit de olie in een zware pan en bak de uien, knoflook, pepers en gember tot de uien glazig zijn. Voeg indien nodig nog wat olie toe. Roer de nootmuskaat, het komijnpoeder en de rijst erdoor en bak alles op laag vuur. Voeg dan de tomaten met de limoenblaadjes toe, (maak de tomaten wat kleiner met een houten lepel) en bak ze nog even mee. Roer er tot slot de kokosmelk en het limoensap door. Voeg zoveel bouillon toe tot de rijst net onderstaat (ongeveer 300 ml bouillon) en breng aan de kook. (bewaar de overgebleven bouillon, je kunt altijd nog wat toevoegen indien nodig).

Voeg de sperziebonen toe en zet het vuur laag en kook de bonen met het rijstmengsel 20 minuten.  Neem de pan van het vuur en laat hem nog 5 minuten afgedekt staan alvorens het gerecht te serveren.

Domooro diemaa!


MEER RECEPTEN…