Franse galette met paddenstoelen

– De galette (rustieke taart van paddenstoelen, spekjes en tijm met een krokante half dichtgevouwen deegrand) is een recept van Leuke Recepten en de Franse groenten is een recept van Wessalicious, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4/5 personen

Ingrediënten:

500 gram paddenstoelen en/of champignons naar keuze
2 tl tijm
2 kleine rode uien
200 gram spekjes
4 bosuien
handje rucola
250 gram ricotta
75 gram geraspte kaas
zwarte peper
1 el olijfolie

Voor het deeg

200 gram bloem
150 gram koude boter
1 grote eidooier
50 ml ijskoud water

Galette met paddenstoelen
Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter er door. Wrijf met je vingers er doorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg. Kneed snel er een bal van en wikkel deze goed in een plastic folie. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

Snijd de rode uien in dunne plakjes en de bosuitjes in ringetjes. Maak de champignons en eventueel de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd in grove stukken. Bak de rode ui en bosui 2 minuutjes aan en voeg dan de champignons en paddenstoelen toe. Breng op smaak met wat zwarte peper en de tijm. Bak alles ongeveer 8 tot 10 min totdat het meeste vocht is verdwenen. Bak de spekjes in een ander klein pannetje krokant en voeg daarna toe aan het paddenstoelen mengsel. Roer alvast de ricotta en kaas door elkaar.

Verwarm de oven op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Maak een grote ronde plak met een diameter van ongeveer 30 cm. Snijd eventueel kleine uitsteeksels er af. Verplaats de lap deeg voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besmeer tot 5 cm van de rand met een dikke laag ricotta en kaas. Schep de paddenstoelen met spekjes er op en verdeel mooi over het ricotta mengsel. Klap de randen met plooien naar binnen en zet de galette nog 25 min in de oven. Haal de galette uit de oven en verdeel wat rucola er over.

Serveer de galette met Franse groenten en met gebakken krielaardappelen.

Franse groenten
Snij de champignons in vier en hou ze apart. Hak de ui en knoflook fijn en fruit deze in een grote koekenpan. Voeg de kruiden toe en roerbak alles 1 minuut. Voeg courgette en paprika toe en roerbak 2 minuten. Halveer de cherrytomaten. Neem de doperwten en champignons en voeg ze bij de paprika. Roerbak alles 2 minuten en voeg hierna de tomaatjes toe. Roer even goed om gedurende 1 minuut. Dien warm op en leg op de groenten de plakjes brie.

Bon appetit!


MEER RECEPTEN…