Franse chicken paillard

– Een recept van Keukenliefde, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten:

3 scharrelkipfilets (ong. 150 gram per stuk)
1 rode ui, in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
3 tomaten, zaad en sap verwijderd en in blokjes gesneden
1 venkel, in ragfijne halve ringen
klein handje groene olijven van goede kwaliteit, ontpit en in plakjes
klein handje gedroogde witte rozijnen, geweekt in witte wijn (hoe langer, hoe beter!)
klein handje pijnboompitten, licht geroosterd
1 el kappertjes
3 takjes tijm, alleen de blaadjes
goede kwaliteit extra vierge olijfolie
vers gemalen peper

optioneel voor de garnering

6 blaadjes basilicum
1 el fijngehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de kipfilets aan een kant open (niet helemaal doormidden) en vouw ze open. Hier komt tevens de benaming paillard vandaan. Paillard is een (oude) Franse kookterm en betekent het opensnijden (vlinderen) van vlees om de bereidingstijd te verkorten. Tegenwoordig wordt deze techniek escalope genoemd. Sla de kipfilets vervolgens met een deegroller of onderkant van een pan iets platter.

Bestrooi de kip aan beide kanten met peper en leg ze in een ingevette (met olijfolie) ovenschaal. Meng alle overige ingrediënten (behalve de basilicum en peterselie)met een scheut olijfolie, zout en peper en verdeel dit over de kip. Besprenkel de bovenkant met nog wat extra olijfolie en bak de kip 20 minuten in de oven. Bestrooi eventueel met peterselie en basilicum.

Bon appétit!


MEER RECEPTEN…