Finse kalakukko

– Een recept van Wereldgerecht, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor het deeg

450 gram roggemeel
150 gram bloem
3 eiwitten
ca 300 ml water
25 gram boter (bak- of roomboter)

Voor de vulling

400 gram filet van zalm / zalmforel / forel
100 gram ontbijtspek
100 gram schouderham
1 sjalotje
2 el olijfolie
peper
handjevol rijst

Pak een grote kom en mix de bloem met het roggemeel. Voeg de eiwitten en beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg tot een flexibele massa. Als het deeg te veel plakt kan je nog wat meer bloem toevoegen. Doe het deeg in plastic folie en leg het een haf uur in de koelkast.

Meng de visfilets met de sjalot, olijfolie en peper. Verwarm de oven voor op 225 graden. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi een werkbank / aanrecht met bloem en rol het deeg in een cirkel tot het 6 mm dik is.

Leg de deegcirkel in een ingevette ovenschaal. Leg in het midden van de ‘deegcirkel’ een handjevol rijst neer. Leg daarop de vis in laagjes. Doe bovenop laagjes met het spek en schouderham. Vouw de uiteinden van het deeg naar elkaar toe en plak de randen dicht met een beetje water. Vouw nou de andere 2 uiteinden naar elkaar toe zodat je een pakketje krijgt. Ook deze plak je dicht met water. Als je teveel deeg hebt kan je dit er afsnijden, een te dikke bodem is niet lekker.

Zet voor 30 minuten onderaan in de oven op 225 graden. Kijk regelmatig of de bovenkant niet zwart wordt. Dek het brood eventueel af met aluminiumfolie. Haal het brood uit de oven en vet de bovenkant in met boter. Wikkel het brood in zijn geheel in aluminiumfolie. Doe de oven nu op 125 graden en laat nog twee uur staan. Snij dikke plakken af.

Lekker met gekookte worteltjes.

Hyvääruokahalua!


MEER RECEPTEN…