Ethiopische doro wat

– De doro wat is een recept van Smulweb, de berberepasta is een recept van Wereldsmaken en de injera (Ethiopisch brood) is een recept van Happy Chief Cook, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

olie
2 uien
3 teentjes knoflook
2 el tomatenpuree
4 el rode wijn (naar smaak)
1 tl gemalen gember
het sap van 1-2 citroenen
peper
ca 1,5 kg braadkip of kipfilets
300 ml kippenbouillon of water
1 el koriander (eventueel)
4 el berbere*

*Voor de berbere

2 tenen knoflook
1 cm gemberwortel, gehakt
3 bosuitjes, fijngesneden
1 el azijn
½ tl zwarte peperkorrels
½ tl kardemonzaad
½ tl korianderzaad
½ tl fenegriekzaad
4 kruidnagels
1 tl komijnzaad
7 gedroogde rode chilipepers
½ tl gemalen kaneel
¼ tl geraspte nootmuskaat
¼ tl zeezout
4 tl paprikapoeder
½ tl gemalen piment

Voor de injera (Ethiopisch brood)

500 gram Injeramix (265 gram cake mix en 235 gram pannenkoek mix)
1 ei
1 el zonnebloemolie,
550 ml water
7,5 tl zonnebloemolie

Berbere
Maak eerst de berbere. Meng de knoflook, gember, ui en azijn in een keukenmachine tot een dikke pasta. Rooster de peperkorrels, het kardemonzaad, fenegriekzaad, de kruidnagels, het korianderzaad en het komijnzaad in een droge koekenpan. Voeg de chilipepers toe. Maal of wrijf het specerijenmengsel fijn. Voeg dit toe aan de uienpasta. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Hoeveelheid is precies 4 eetlepels.

Doro wat
Hak de uien fijn en pers de knoflook. Verdeel de kip in kleine porties. Verhit een beetje olie in een grote pan, fruit de uien glazig en voeg de knoflook toe. Roer de tomatenpuree, berbere, rode wijn, gember, de helft van het citroensap, en wat peper door het uimengsel en laat alles ca. 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de kip en de bouillon of het water toe en laat alles 40 tot 50 minuten doorkoken in een afgedekte pan, totdat de kip gaar is. Garneer het gerecht (eventueel) met de koriander en druppel de rest van het citroensap erop. Serveer de stoofschotel met injera (Ethiopisch brood) en sperziebonen.

Injera
Meng de Injeramix met het ei. Voeg er vervolgens 1 eetlepel zonnebloemolie aan toe en meng het goed door elkaar. Klop er 550 milliliter water door (eventueel een beetje meer), voldoende om een makkelijk vloeibare consistentie te verkrijgen. Gebruik een keukenmixer om het beslag te kloppen.

Hierdoor komen er al veel luchtbellen in het beslag te zitten waardoor de Injera beter lukt.
Klop het beslag elke keer voordat u het in de pan doet, zodat er luchtbellen in het beslag blijven zitten tijdens het bakken. Verwarm een koekenpan (doorsnede circa 25 centimeter) op middelhoog vuur over de hele bodem. Laat de pan niet te warm worden. Verdeel 1,5 theelepel zonnebloemolie met een borstel over de pan. Schenk een vijfde deel van het beslag op de bodem van de koekenpan.

Als het beslag bubbelt en er luchtgaten in komen doe je een deksel op de pan en bak je de pannenkoek gedurende 3 tot 4 minuten (ze worden dus aan 1 kant gebakken). Bak op dezelfde manier nog 4 pannenkoeken.

Melkam megeb!


MEER RECEPTEN…