Estlandse paddenstoelentaart

Evenals de bewoners van de andere Baltische staten en die van Polen en Rusland zijn de Esten bijzonder gesteld op gerechten met paddenstoelen. Daarvoor trekken zij graag zelf de bossen in om de (wilde) paddenstoelen te plukken. Hoewel de taart ook warm en lauwwarm kan worden gegeten geeft men er in Estland de voorkeur aan om de taart koud met crème fraîche of zure room te eten.

– Een recept van Smulweb, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

800 gram verse (gemengde) paddenstoelen, zoals (kastanje)champignons, shi-take, cantharellen en oesterzwammen
2 ½ el (zonnebloem)olie
2 grote gesnipperde uien
4 teentjes fijngehakte knoflook
2 el fijngehakte (blad)peterselie
1 el  fijngehakte (blad)selderij
1 tl fijn gesneden verse tijmblaadjes
1 tl fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
witte peper uit de molen
geraspte nootmuskaat
5 eieren
3 el (kook)room
300 gram spekjes
zure room of crème fraîche

Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes. Bak de spekjes uit en fruit de uien 3 minuten in het vet van de spekjes. Voeg de knoflook toe en schep er na 1 minuut alle paddenstoelen door. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, 10 tot 12 minuten zachtjes sudderen. Schep er daarna de kruiden door en voeg er wat peper aan toe. Neem de pan van de warmtebron en laat de inhoud gedeeltelijk afkoelen. Bestrijk een ovenvaste schaal (quichevorm met een doorsnede van tenminste 24 cm) met een kwastje met olie. Je kunt ook een springvorm gebruiken, maar dan moet je aluminiumfolie aan de onderkant en gedeelte van zijkanten doen, anders loopt het vocht eruit

Roer in een kommetje eieren en room los. Voeg er een ‘vleugje’ geraspte nootmuskaat aan toe. Laat intussen het paddenstoelenmengsel in een zeef uitlekken. Vang het vocht op. Roer het opgevangen vocht door het eimengsel. Verdeel de paddenstoelen zo gelijkmatig mogelijk over de bodem van de schaal. Schenk het eimengsel er over. Plaats de schaal in het midden van de tot 180 graden voorverwarmde oven en laat ongeveer 30 minuten bakken (het eimengsel is dan gestold en heeft een mooi goudbruin korstje).

De taart kan zowel warm, als lauwwarm en ook koud worden gegeten. Snijd de taart aan tafel in het gewenste aantal punten en verdeel ze over de borden. Dien er een gemengde groene salade bij op en geef er knapperig stokbrood bij. In Estland wordt de koude taart graag met een flinke ‘dot’ crème fraîche of zure room erop gegeten.

Jätku Leiba!


MEER RECEPTEN…