Egyptische kip kishk

Gevogelte is al eeuwenlang heel geliefd in de Egyptische keuken. Vogels worden vaak levend aangeboden op de markt of bij de poelier, alwaar ze geslacht en geplukt worden. Dit luxe en erg lekkere kipgerecht is heel populair in Egypte.

– De kip kishk is een recept van Aan Tafel met de farao’s (Michelle Berriedale-Johnson) en de Egyptische rijst is een recept van Smulweb, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

4 kippenbouten, in tweeën gesneden
4 uien, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 takjes peterselie
6 kardemompeulen, gekneusd
6 zwarte peperkorrels
2 el arrowroot
4 el yoghurt
sap van ½ citroen
1 el boter
2 el olie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes

Voor de Egyptische rijst

300 gram rijst
1 tot 2 gemalen rode pepertjes
½ tl gemalen korianderzaad
½ tl komijnpoeder

Kip kishk
Doe de kip met een van de uien, de bleekselderij, peterselie, kardemom en peperkorrels in een grote pan. Overgiet alles met water en breng dit aan de kook. Laat de kip 1 uur zachtjes trekken tot hij helemaal gaar is. Schep hem uit de pan, ontvel en ontbeen hem en houd het vlees apart. Doe de botten weer in de pan en laat ze nog 1 uur trekken. Laat de bouillon enigszins afkoelen, zeef hem en gooi de botten weg.

Meng de arrowroot in een kommetje aan met de yoghurt en het citroensap en roer er geleidelijk 6 grote lepels kippenbouillon door. Schenk het mengsel in een pannetje een kook dit 10 tot 15 minuten op laag vuur tot een vrij dikke saus. Breng op smaak met peper.

Verhit intussen de boter met de olie in een pan en bak hierin de resterende uien met de knoflook goudbruin. Schep een deel van de uien door de yoghurtsaus.

Leg de kip in een wijde pan, schep de saus erover en de rest van de uien als garnering en verwarm alles op laag vuur.

Egyptische rijst
Verhit wat olie in de pan. Voeg een gedeelte van de rijst en de kruiden toe. Bak de rijst, al roerend, mooi licht bruin. Voeg dan de rest van de rijst toe, goed roeren en zoveel water toevoegen tot het water ongeveer 1 vingerdikte boven de rijst staat. Breng het aan de kook, en draai dan het vuur laag en laat de rijst gaar pruttelen en het water opnemen.

Als het water opgenomen is en de rijst is nog niet gaar, kun je nog een beetje water toevoegen. Als de rijst gaar is, licht omscheppen, zodat je een mooi gemêleerde rijst krijgt.

Serveer de kip kishk met Egyptische rijst en een groene salade.

bil haná wal shifá!


MEER RECEPTEN…