Ecuadoriaanse seco de pollo

– Een recept van Carmen Laura Gimenez Solar van Consentido

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

800 gram drumsticks
10 tenen knoflook
3 uien
6 tomaten
2 glazen bier
½ paprika
1 rode peper
2 tl gemalen komijn
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
bosje peterselie
bosje koriander
olijfolie en zonnebloemolie
zout en peper (eventueel)

Voor erbij

basmatirijst
2 bakbananen
4 aardappels
1 avocado

Doe 2 van de 3 uien en alle andere ingrediënten (behalve de paprikapoeder) in een blender en maal alles grof tot je een vloeibare en lichtkorrelige consistentie hebt bereikt. Snijd de derde ui in blokjes en fruit deze in een twee eetlepels olijfolie in een diepe braadpan met een dikke bodem tot de ui goudbruin is.Doe wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe het gehakt met de gehaktkruiden* erbij en laat al roerend gelijkmatig bruinbakken. Voeg de tomaten, tomatenpuree, knoflook, oregano, kaneel en beetje peper uit de molen toe en breng aan de kook. Laat 20-25 minuten sudderen tot vocht grotendeels is verdampt of opgenomen.

Smeer de kip in met het paprikapoeder en voeg dit toe aan de gefruite ui en bak de kip aan alle kanten goudbruin. Voeg het groente/biermengsel toe en laat het een uur sudderen op zacht vuur. Ondertussen kun je de rijst en de aardappels maken.

Maak de rijst, eerst bakken en dan koken. Doe in een pan met dikke bodem een beetje zonnebloemolie en pers een kleine knoflookteen in de olie. Voeg meteen de rijst toe. Een halve beker per persoon. Bak de rijst, voortdurend roerend, tot hij heel wit wordt en licht aanvoelt. Doe 2 keer zoveel kokend water bij de rijst (2 bekers rijst is 4 bekers water) en laat de rijst op zacht vuur droog koken.

De aardappels in de schil kook je gaar in ongeveer 20 minuten. De bananen schil je en snijd je in plakken van een halve cm. Bak de banaan in een bodempje zonnebloemolie in een grote koekenpan.  Snijd de avocado in stukken. Voeg eventueel nog peper uit de molen of zout toe aan de kippenstoof en dien alles mooi op.

Buen Provecho!


MEER RECEPTEN…