Duitse Berliner bollenfleisch

Eigenlijk is boll vlees een traditionele stoofschotel van lamsvlees en uien. De Berliners noemen het wel vlees ui. Deze stoofschotel wordt geserveerd met gekookte aardappelen of aardappelpuree. Ook worden er vaak augurken en een rode bieten salade bij geserveerd. Maar i.p.v. bietensalade kun je ook kiezen voor veldsla met tomaten.

– Een recept van Lecker, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

1,5 tl kummel
1 kilo uien
1 kilo lamsvlees (schouder of nek, zonder bot)
5 el olie
peper naar smaak
ongeveer 1 liter water
1 kilo aardappelen
150 gram veldsla of ijsbergsla
2 of 3 tomaten
stukje komkommer in schijfjes
3 el lichte witte wijnazijn
suiker
½ bosje peterselie

Pel de uien en snijd ze in ringen. Was het vlees, dep het droog en snijd het in stukken van 4-5 cm. Verhit 2 el olie in een braadpan. Bak het vlees op hoog vuur gedurende 5-7 minuten en keer regelmatig tot het bruin is. Breng op smaak met peper. Leg apart.

Voeg nog een beetje olie toe in de pan en bak de uienringen 3-4 minuten in dezelfde pan als het vlees. Voeg het vlees en de kummel toe. Voeg ongeveer 1 liter water toe (zodat alles onder water staat). Laat afgedekt 1 tot anderhalf uur sudderen.

Schil de aardappelen, was ze en snij ze in vieren en kook ze ongeveer 20 minuten in kokend water. Sla schoon wassen, spoelen en uitlekken. Tomaten ontvellen en in plakjes snijden. Komkommer in plakjes snijden. Maak de vinaigrette: voeg azijn, peper en suiker en 3 el olie toe in een kom. Meng de sla, tomaten, komkommer en vinaigrette in een kom. Was de peterselie, dep ze droog en hak ze fijn. Aardappelen laten uitlekken. Bestrooi met peterselie.

Voeg eventueel nog wat peper toe aan het vlees en serveer het vlees met aardappelen en salade.

Guten appetit!


MEER RECEPTEN…