Dominicaanse la bandera

La bandera Dominicana betekent de Dominicaanse vlag en is het nationale gerecht van de Dominicaanse Republiek. Het gerecht bestaat uit rijst en pollo guisado, habichuelas en salade.

– De pollo guisado is een recept van whats4eats, de habichuelas is een gerecht van Yummly, de savon kruiden is een recept van Food en de sofritosaus is een recept van Eten enzo, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

Voor de pollo guisado

4 kippenbouten, in tweeën gesneden
peper om de kip te kruiden
3 el olie
1 ui, fijngehakt
1 groene paprika, fijngehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
6 roma tomaten, gehakt
2 el gehakte koriander
2 tl gedroogde oregano
2 laurierblaadjes
350 tot 400 ml water
peper naar smaak
2 aardappelen, in stukjes gesneden

Voor de habichuelas

1 eetlepel olijfolie
60 ml gezeefde tomaten
1 ½ tl sazon* kruiden
2 el sofrito saus**
¼ theelepel zwarte peper
400 gram kidneybonen,  uitgelekt
100 ml water

* Voor de sazon kruiden

1tl gemalen koriander
1tl komijnpoeder
1tl gemalen paprika
1tl knoflookpoeder

Combineer alle ingrediënten en meng goed. Bewaren in een luchtdichte verpakking.

** Voor de sofritosaus (300 ml)

1 grote ui, gesnipperd
100 ml olijfolie
5 teentjes knoflook, fijngehakt
4 tomaten, gepeld en in vieren of 1 blik gepelde tomaten
versgemalen peper naar smaak

Pollo guisado
Kruid de kip met peper. Verhit de olie in een grote pan op matig hoog vuur en bak de kip, in gedeelten, aan beide kanten. Zet de kip opzij. Voeg de ui, paprika en knoflook in de pan en bak tot de ui zacht wordt en glazig, 3 tot 4 minuten. Voeg de tomaten, koriander, oregano en laurier toe en bak nog 2 tot 3 minuten om de saus wat in te dikken. Doe  de stukken kip in de pan en voeg het water en extra peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur tot laag en laat het kipmengsel gedurende 25 minuten sudderen. Voeg indien nodig meer water toe. Voeg de aardappelen toe en laat nog eens 20 minuten sudderen. Voeg eventueel nog peper toe.

Sofritosaus
Doe de ui in een koekenpan of hapjespan en voeg 100 ml water toe. Zet de pan op halfhoog vuur en laat het water verdampen. Voeg op het moment dat de uien droog komen te liggen de olie toe en laat de ui in een minuut of 10 – 15 mooi goudblond bakken. Voeg de knoflook toe en fruit een paar minuten mee. Voeg de tomaten toe en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer de saus glad en maak hem verder op smaak met versgemalen peper.

Habichuelas
Verhit de olie in een pan op laag vuur. Voeg tomatensaus, de sofritosaus, en sazon kruiden toe. Laat de saus onder voortdurend roeren 3 minuten sudderen. Roer de bonen en het water erdoor. Laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de saus wat is ingedikt.

Serveer met salade.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN…