Curacaose karni stoba

– Een recept van Kook Jij, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 kilo runderriblappen
1 ui in kleine stukken
3 teentjes knoflook in plakken
3 teentjes knoflook extra in kleine stukken
½  gele paprika en ½ rode paprika in stukken
een rood pepertje in ringen
1 winterwortel in schijfjes
1 el komijnzaadjes
2 el tomatenpuree
2 el ketjap manis
½  el kristalsuiker
1 el olijfolie
2 el boter
een halve liter runderbouillon (van tablet) Je hebt niet alles nodig
peper naar smaak
ongeveer een kwart kopje water

Het vlees in blokjes snijden van 3 cm. Doe het in een schaal en meng er peper en de plakken knoflook en een kwart kopje water door. (niet teveel water, je hoeft geen vocht te zien). Bedek de schaal met huishoudfolie en laat het vlees in de koelkast  een nacht marineren.

Verwarm een likje boter in de braadpan, maar laat dit niet té bruin worden. Doe de ½ el suiker erin (vuur laag) en blijf roeren tot de suiker opgelost is. Nu de rest van de boter én de olie in de braadpan doen, het vuur hoger zetten zodat alles goed verhit en bruin wordt. Braad het vlees, eventueel in porties, al roerend hierin wat bruin. Indien nodig nog wat boter of olie toevoegen, maar niet teveel.

Al roerend toevoegen: de komijnzaadjes, de tomatenpuree, de stukjes ui, de stukjes knoflook, de stukjes paprika, de schijfjes wortel, het pepertje en de ketjap manis. Meng alles goed door elkaar en giet dan al roerend telkens wat hete bouillon erbij. Ongeveer ruim de helft. Je kunt er altijd nog meer bij doen als de saus te dik wordt.. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat je karni stobá nu zachtjes pruttelen tot het zacht en mals is. Ongeveer 3 uren. Blijf proeven en doe er indien nodig nog peper etc. bij.

Bon apetit!


MEER RECEPTEN…