Cubaanse ropa vieja

Dit gerecht dateert uit de Middeleeuwen en is van oorsprong een gerecht van de Sephardies  (Joden van Spanje en Portugal).  Vers rundvlees en groenten die lijken op een hoop kleurrijke lompen – dat is ropa vieja. In het Spaans betekent het ‘oude kleren’. Het vlees, de tomaten, paprika’s, gekarameliseerde uien en de vele toegevoegde specerijen in dit gerecht laten uw smaakpupillen zingen van vreugde. Het is één van Cuba’s meest populaire en geliefde gerechten.

– De ropa vieja is een recept van Daring Gourmet en de gebakken yuca is een recept van Fodmap Foodies, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

800 gram stoofvlees
1 grote ui, dun gesneden
1 rode, 1 groene en 1 gele paprika, in reepjes
4 tenen knoflook, gehakt
2 tl gedroogde oregano
2 tl gemalen komijn
2 tl zoete paprikapoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
⅛ tl gemalen allspice (piment)
⅛ tl gemalen kruidnagel
½ tl vers gemalen zwarte peper
125 ml droge witte wijn
250 ml kippen bouillon
4 gepelde tomaten uit blik met het vocht, klein gemaakt
250 gram gezeefde tomaten
2 laurierbladeren
1 grote wortel, in tweeën
1 grote stengel selderij, in tweeën
1 kop groene olijven, uitgelekt
½ kop dun gesneden geroosterde rode paprika, uitgelekt
¼ kop pimientos (paprika) in blik, uitgelekt
2 el kappertjes, gespoeld en uitgelekt
⅓ kop gehakte verse peterselie
1 limoen, in schijfjes

Voor de gebakken yuca

1 grote of 2 kleine cassave (totaal maximaal 400 gram na schillen en snijden)
4 el olie (zonnebloem-, olijf-, of gesmolten kokosolie)
1 el gemengde kruiden: oregano, tijm, rozemarijn en paprikapoeder

Ropa vieja
Dep het rundvlees droog en bestrooi het met vers gemalen zwarte peper.

Verhit een beetje olie op hoog vuur in een braadpan. Zodra het heet is voeg je het rundvlees toe en bruin je het vlees aan alle kanten.  Zet het rundvlees even apart op een bord. Bewaar het vocht van het vlees in de pan en voeg ui toe. Kook 15 tot 20 minuten tot de ui gekarameliseerd is.  Voeg de knoflook en kruiden toe en kook nog een minuut. Voeg de witte wijn toe.  Roer goed.  Voeg de bouillon, gehakte tomaten, tomatenpasta en laurierbladeren toe. Laat 5 minuten sudderen.

Voeg het vlees weer toe, samen met de stukjes wortel en selderij. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur 3-4 uur sudderen. Gooi de selderij, wortelen en laurierblaadjes weg.

Doe het rundvlees op een bord, laat afkoelen en maak het met twee vorken klein en voeg het vlees weer toe aan de saus. Roer de olijven, paprika’s, geroosterde rode paprika, kappertjes en pimientos door de saus.  Laat de saus voor 30 minuten verdikken. Voeg peper naar smaak toe en bestrooi met peterselie.

Lekker met schijfje limoen, rijst en gebakken yuca.

Gebakken yuca
Schil de yuca (de schil is redelijk hard, dus wees voorzichtig). Zorg ervoor dat de bruine schil en het paarsige wat er net onder zit allebei is verwijderd. Snijd de cassave in stukken en kook hem 10 tot 15 minuten in een laag met water tot hij een beetje zacht is maar nog niet uit elkaar valt.

Laat even afkoelen en meng de yuca met de olie en kruiden en leg in een grote ovenschaal of op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bak de yuca in een voorverwarmde oven (220 graden) in ca. 20 tot 30 minuten goudbruin en krokant. Je kan de yuca ook bakken in de koekenpan. Verhit in dat geval de olie in de pan (en meng hem niet met de yuca), en bak de yuca vervolgens op middelhoog vuur in ca. 15 tot 20 min. goudbruin en krokant.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN…