Congolese kip moambe

De letterlijke vertaling van moambe is ‘acht’. In dit geval acht ingrediënten in de nationale schotel van Congo.

– Een recept van Diergaarde Blijdorp, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 kilo biologische kip
250 gram pinda’s
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 el chilipoeder
1 scheut pindaolie
1 blikje tomatenpuree

gebakken banaan
maniokbladeren, oftewel saka-saka (in dit geval spinazie)
witte rijst

Congolese kip moambe

Snijd de kip in stukken. Verwarm in de braadpan een scheut pindaolie. Kruid de kip met wat peper en chilipoeder. Bak de kip tot deze goudbruin is. Snijd ondertussen de uien, knoflook en het rode pepertje fijn. Fruit de ui, knoflook en peper. Giet bij dit mengsel de tomatenpuree en ongeveer 200 ml water. Breng het zachtjes aan de kook.

De kip mag samen met een beetje peper terug de braadpan in voor ongeveer 45 minuten. Laat de kip in de saus gaar worden op laag vuur en roer regelmatig door. Bak de pinda’s goudbruin, laat ze daarna afkoelen op een stukje keukenpapier. Maak ze fijn in een keukenmachine met een beetje water, zodat het een saus wordt. Dit kan als de kip gaar is, toegevoegd worden.

Het gerecht kun je eten met witte rijst, gebakken banaan en saka-saka (aangefruite spinazie met een gesnipperd uitje en knoflook).

Karibu komesa! 

Congolese kip moambe Congolese kip moambe


MEER RECEPTEN UIT AFRIKA…