Colombiaanse carne afanada

– De carne afanada is een recept van Receptengalerie en de pittige groenten is een recept van Katrin’s favoriete recepten, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

450 à 500 g rundergehakt of half om half
2 eieren, losgeklopt
½ kop broodkruim
2 el bloem
½ tl gemalen komijn
1 kop Hogao*
zout en peper

Voor de saus van het gehaktbrood

1 el plantaardige olie
3 grote tomaten, in stukjes gehakt
½ kop ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 el witte wijnazijn
2 el runderbouillon
zout en peper
½ tl gemalen komijnpoeder

*Hogao

3 el plantaardige olie
1 kop lente-ui, fijngehakt
2 koppen verse tomaat, gehakt
1 teen knoflook, geperst
1 tl komijn, gemalen
¼ tl zout
¼ tl versgemalen peper

Voor de pittige groenten

½ rode paprika
½ groene paprika
½ gele paprika
5 zomer wortels
2 tomaten
1 sjalotje
plak gember van 1 cm
1 Spaanse groene peper met zaadjes
1 el kerrie masala
1 glas water
2 el olie

Hogao (Colombiaanse Creoolsaus)
Verhit de olie in een steelpan en bak er onder af en toe roeren op matig vuur de tomaten, lente-ui, knoflook en komijn in tot ze zacht zijn (ca 10 minuten). Temper de warmtebron (laagste stand), voeg zout en peper toe en laat het saus nog steeds onder af en toe roeren indikken (ca 10 minuten). Proef en breng de saus indien nodig verder op smaak.

Gehaktbrood
Meng in een ruime kom het gehakt, de hogao, het broodkruim, de bloem, de losgeklopte eieren, de komijn en zout en peper. Geef de gehaktmassa de vorm van een (rond) brood. Laat het gehaktbrood 30 minuten in de koelkast rusten.

Saus gehaktbrood
Verhit de olie in een grote ovenbestendige pan en doe er de ingrediënten voor de saus in. Bak ze op middelhoog vuur circa 10 minuten.

Leg het gehaktbrood voorzichtig in de pan met de saus en bak het aan alle kanten goed aan. Traditioneel laat men het gehaktbrood vervolgens in de pan op het fornuis verder garen maar dat kan evengoed in de oven. Verwarm daartoe de oven voor (175 C).

Zet de pan met de saus en het gehaktbrood in het midden van de oven en stel de baktijd in op 45 minuten. Serveer er witte rijst en/of 1 of meerdere groenten bij.

Pittige groenten
Snijd de ui grof, de wortels in plakken en snijd de paprika in reepjes en de tomaten in blokjes. Kook de wortels 10 minuten voor. Verhit de olie in een wokpan en fruit de ui. Voeg de fijngesneden gember en de fijngesneden groene peper toe. Voeg dan de tomaten, de wortels en de kerrie toe, bak 2 minuten en blus af met een glas water. Breng alles aan de kook en voeg de paprikareepjes toe. Laat alles op een matig vuur 5 minuten sudderen.

Buen provecho!


MEER RECEPTEN…