Cambodjaanse amok met vis

– Een recept van Puur eten, aangepast naar eigen smaak –

Een curry met vis gestoomd in bananenblad. Een eeuwenoud recept van de Khmer (de voorouders van de Cambodjanen). Tussen de 9e en 15e eeuw was het deel wat nu Cambodja is van het Khmer-rijk (net als bepaalde delen van Laos, Thailand en Vietnam).

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

600 gram stevige witvis (b.v. makreel of kabeljauw)
400 ml kokosmelk
4 gedroogde lomboks (kort in warm water laten weken)
1 el verse geelwortel (kurkuma) of 1 ½ tl poeder
3 tenen knoflook
2 stengels sereh (limoengras)
2 el verse galangal (laos) of 3 tl laospoeder
1 el trassie (garnalenpasta)
1 el palmsuiker
½ limoenschil (geraspt)
snufje zeezout
6 kaffir limoenblaadjes
2 sjalotjes
bosje verse kai lan/gai lan (Chinese broccoli)
4 bananenbladen

Vouw van het bananenblad 4 bakjes. Van te voren de bladeren even afspoelen met water. (Je kunt de hoekjes vastnieten of tandenstokers of satéprikkers gebruiken om de hoekjes vast te zetten). Geen bananenblad? Je kunt ook kleine, liefst dunne, kommetjes gebruiken in plaats van bananenblad.

In de vijzel of keukenmachine: de chili, knoflook, geelwortel, galangal, sereh (buitenste blad verwijderen, snij 1 cm van de onderkant en ongeveer 10 cm van de bovenkant af), sjalotjes, limoenschil, palmsuiker, garnalenpasta en snufje zeezout . Als je de vijzel gebruikt: werkt het best als je niet alle ingrediënten tegelijkertijd toevoegt. Pas weer een of twee ingrediënten toevoegen als je een soort pasta hebt. Van te voren alle ingrediënten schillen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden voordat je ze toevoegt.

Bak de pasta in middel-hoog vuur wat aan in een ruime pan waarvan je weet dat hij niet zal plakken. 3 tot 4 minuutjes, zo nu en dan roeren. De keuken zal heerlijk gaan ruiken.

Voeg ongeveer 350 ml van de kokosmelk toe (zodat je nog een flinke scheut overhoudt). Voeg de helft van de limoenblaadjes toe. Goed roeren. Proef. Breng eventueel verder op smaak met peper. Laat een paar minuutjes zachtjes pruttelen. Vuur uit.

Snij de vis in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de curry en roer even door. Snij het blad van de Chinese broccoli in repen. Verdeel het over de vier bakjes . Verdeel nu de viscurry -bovenop de Chinese broccoli- in de bakjes. Stoom ze in ongeveer 8-10 minuten gaar in een stoompan. (Geen stoompan? Gebruik een ruime pan met een laagje water, hang daar een ijzeren vergiet in, vergeet de deksel niet. Zo heb je je eigen stoompan gemaakt)

Verdeel het laatste beetje kokosmelk over de bakjes (overal 2 eetlepels is prima). Snij een pepertje en de laatste limoenblaadjes in dunne reepjes (haal het steeltje wel even uit het blad). Verdeel ook over de bakjes. Serveer met rijst en wat sla en limoen.

Bony chamnng ahar!


MEER RECEPTEN…