Bengaalse makher taukari

Bangladesh vormt de oostelijke helft van het gebied dat Bengalen genoemd wordt, en voor de deling van Brits-Indië in 1947 een politiek geheel vormde. De westelijke helft is tegenwoordig de Indiase deelstaat West-Bengalen. De Bengaalse keuken is lekker en speciaal. Vis en rijst zijn het hoofdvoedsel. Men eet graag vis, omdat er zoveel rivieren in Bengalen zijn. Ook ligt het nog aan zee. De vissen worden op allerlei manieren klaargemaakt. Men kookt ze, stoomt ze, bakt ze en nog veel meer. Bij de vis stopt men lekker veel groene of rode pepers. Dan wordt het eten heel pittig, maar Bengaalse mensen vinden het lekker. Ook eet men overal in Bengalen veel groente. (bron: wikipedia)

– De makher taukari is een recept van Bangladesh en de sobji bharji is een recept van Esther’s Recepten, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de makher taukari

450 gram witvis
½ tl rode chili poeder (eventueel meer of minder)
1 tl kurkuma
1 tl knoflook, gehakt
2 el olijf olie
2 uien, gehakt
1 rode en 1 groene chilipeper, met zaadjes
2 tomaten, in stukjes
korianderblaadjes voor garnering

Voor de sobji bharji

1 el olie
1 ui, in dunne ringen gesneden
½ tl gemberpoeder
½ tl korianderpoeder
1/8 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl suiker
2 wortels, in plakjes gesneden en halfgaar gekookt
½ tl kerriepoeder
3 aardappelen, in dobbelsteentjes gesneden en halfgaar gekookt
125 gram bloemkoolroosjes*
100 gram courgettes, kleingesneden*
100 gram sperziebonen, in stukjes gebroken, of diepvriesdoperwten*
2 el geraspte kokos
peper naar smaak

* Aardappels, wortels en uien worden altijd gebruikt maar de overige ingrediënten kun je eventueel door andere groenten vervangen.

Makher taukari
Sauteer de ui in olie. Voeg nu knoflook toe en bak tot het goudbruin wordt. Voeg de kruiden toe en bak nog 5 minuten. Leg de vis in de pan en bak voor 2-3 minuten aan beide zijden. Voeg water toe zodat de vis bedekt is. Voeg chilipepers en tomaten toe. Dek af en laat even sudderen op laag vuur tot de vis gaar is (5-10 minuten). Voeg vlak voor het serveren wat korianderblaadjes toe als garnering.

Lekker met rijst en sobji bharji (gebakken groenten).

Sobji Bharji
Verhit een halve eetlepel olie in een wok en fruit de uien tot ze glazig zien. Meng intussen de gemberpoeder, korianderpoeder, chilipoeder, kurkumapoeder, suiker en kerriepoeder met de rest van de olie en roer dit door de gefruite uien.

Voeg de wortels en aardappelen toe en laat ze 2 minuten al roerend mee fruiten. Doe de rest van de groenten erbij en schep alles goed door. Week de kokos in water en laat deze weer uitlekken. Zet de warmtebron wat hoger, voeg de geweekte kokos toe en roerbak het geheel 5 – 10 minuten tot de groenten gaar zijn. Dien direct op met gekookte rijst.

Su tripti!


MEER RECEPTEN…