Belizaanse cochinita pibil

Cochinita pibil is een traditioneel varkensvlees gerecht. Belizanen die geen Spaans spreken, noemen dit gerecht pibil pork.

– Een recept van 24 Kitchen, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

800 gram hamlappen
1 chilipeper
1 teentje knoflook
1 takje oregano
½ rode ui
100 gram achiote kruidenpasta
300 ml vers geperst sinaasappelsap
30 ml appelazijn
2  bananenbladeren*
peper uit de molen

150 gram oesterzwammen
olijfolie
7 takjes koriander
½ teentje knoflook
4-8 tortilla’s

Voor de salsa

1 rode ui
1 habanero peper
1 el limoensap

Voor de garnering

130 g geraspte jong belegen kaas
kopje zure room
avocado in schijven
limoenschijfjes

Cochinita pibil
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Snijd de hamlappen in blokjes en bestrooi met versgemalen peper. Verwarm een koekenpan en rooster de chilipeper in zijn geheel tot hij begint te geuren. Pel de knoflook, pluk de oregano en pel en snijd de rode ui. Pureer de kruidenpasta, sinaasappelsap, azijn, oregano, rode ui, knoflook in de blender tot een mengsel.

Knip de bananenbladeren op maat van de braadslee en rooster ze circa 20 seconden aan beide kanten. Spreid de bananenbladeren in de braadslede. Verdeel het vlees over de bladeren. Voeg het sinaasappel-kruidenmengsel toe aan het vlees en dek het vlees af met bananenbladeren. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en gaar het vlees circa 3,5 uur in de oven.

* In plaats van bananenbladeren te gebruiken kun je ook de ovenschaal met het vlees omwikkelen met aluminiumfolie. En de bovenkant een extra vel folie om af te dekken.

Salsa
Snijd de rode ui en peper in ringen. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en peper. Laat de ui en peper een paar minuten afkoelen en voeg het limoensap toe.

Oesterzwammengsel
Verhit een scheutje olie in een pan. Pel en snipper de knoflook en fruit de knoflook en de oesterzwammen circa 2 minuten. Snijd de koriander fijn en voeg de koriander toe. Houd warm.

Tortilla’s
Verwarm de tortilla’s om en om in een andere pan.

Serveer cochinita pibil met de warme tortillas, het oesterzwammengsel, de salsa, de geraspte kaas en de zure room.

Enjoy your meal!


MEER RECEPTEN UIT MIDDEN AMERIKA…