Azerbeidzjaanse toyug levengi

– De toyug levengi is een recept van Azerbaijan Cuisine en de plov is een recept van AZ Cookbook, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de marinade

50 gram ongezouten boter
een handvol gemengde verse gehakte kruiden (tijm, basilicum, peterselie, rozemarijn, basilicum, dragon, gebruik alle of een combinatie van een paar)
sap van ½ sinaasappel
sap van ½ limoen
5 knoflookteentjes geperst
gemalen zwarte peper

Voor de kip en vulling

1 middelgrote kip
1 grote rode ui
150 gram walnoten
150 g  rozijnen en 50 gram cranberries
peper

Azerbeidzjaanse Toyuq levengi en plov

Voor de plov

2 kopjes rijst
3 kopjes melk
50 gram ongezouten boter
100 gram rozijnen
10 pruimen, door de helft
10 abrikozen, door de helft
1 tl kurkuma

Azerbeidzjaanse Toyuq levengi en plov

Marinade
Maak eerst de marinade. Smelt de boter lichtjes in een pan opmatig vuur. Giet in een kom en voeg de gehakte verse kruiden, limoensap, sinaasappelsap, knoflook en peper naar smaak toe. Maak de borsthuid van de kip los en verspreid wat van de marinade direct onder de huid. Wrijf de rest van de marinade op de buitenkant van de kip. Laat minimaal 5 uren marineren.

Kip
Hak of rasp de ui. Verwarm de oven voor op 180C. Spoel de kip binnen en buiten en dep ze droog. Maal de gepelde walnoten met een vijzel of in een keukenmachine.

Rasp de ui en doe de ui in een zeef en druk het overtollig vocht eruit. Maal de rozijnen en de cranberries fijn in de keukenmachine. Meng de ui, walnoten,  gemalen rozijnen en cranberries en peper naar smaak in een grote kom. Schep de vulling in de holte van de kip, druk deze stevig naar binnen. Vouw de randen van huid over de holte en zet vast met een kleine spies. Het teveel aan vulling kan afzonderlijk in de oven worden gebakken.

Leg de kip in een braadslee. Niet afdekken met folie of de vulling zal waterig geworden. Rooster in de oven gedurende 90 minuten tot 2 uur (mogelijk 1 uur per kilogram kip).

Om te zien of de kip gaar is, prik in de binnenkant van het dijbeen met een spies of fijne mes. Als het vocht helder is, is de kip klaar is. Haal de kip uit de oven en laat 10 minuten rusten alvorens te serveren. Serveer met plov.

Plov
Laat het gedroogde fruit 5 minuten weken in water. Giet daarna het water af en laat de vruchten uitlekken. Doe de rijst in een pan en voeg boter, melk en kurkuma toe. Laat het gedurende 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur. Na 10 minuten is ongeveer 2/3 van het vocht geabsorbeerd. Voeg het fruit toe. Roer goed. Plaats een deksel op de pan met daaronder een schone theedoek. De theedoek helpt om het stoom te absorberen. Laat op zo laag mogelijk vuur de rijst verder gaar koken. Als de rijst gaar is draai je het vuur uit en laat je de rijst voor het opdienen een paar minuten staan met het deksel op de pan.

Nus olsun!

Azerbeidzjaanse Toyuq levengi en plov


MEER RECEPTEN…