Amerikaanse Salisbury steak

Salisbury steak is een gerecht dat bestaat uit gehakt, het wordt zo gevormd, dat het lijkt op een biefstuk. Salisbury steak is uitgevonden door een Amerikaanse arts, Dr. J.H. Salisbury (1823–1905), en de term ‘Salisbury steak’ werd gebruikt in de VS vanaf 1897. Het is een populair gerecht in de VS, waar het wordt geserveerd met jus, aardappelpuree of noedels. Het gerecht wordt altijd beschouwd als ‘volks’ of vlees voor lagere sociale klassen. Het is een populair gerecht voor gezinnen met lage inkomens. (bron: Wikipedia)

– Een recept van All Recipes, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram rundvleesgehakt
2 el broodkruimels
1 ui, dun gesneden
1 ei, losgeklopt
1 tl gemalen zwarte peper
½ tl uienpoeder
½ tl knoflookpoeder
½ tl pittige paprikapoeder
½ tl korianderpoeder
½ tl gemberpoeder
1 tl Worcestershire saus
250 ml rundvleesbouillon (of iets minder)
1 ui, gehakt, voor de jus
250 gram kastanje champignons

Doe het gehakt, de broodkruimels, 1 gehakte ui, losgeklopt ei en de kruiden en de Worcestershire saus in een kom. Meng goed. Vorm 4 gelijke platte ovalen van ongeveer 2 cm. Braad de gehaktstukken in een grote koekenpan op middelhoog vuur aan beide zijden. Ongeveer 5 minuten per kant. Voeg rundvleesbouillon, ui en champignons toe. Breng aan de kook. Laat daarna het mengsel 10 tot 15 minuten sudderen op laag vuur sudderen (het gehakt moet gaar zijn). Doe de Salisbury steaks op een bord en houd warm. Breng het uienmengsel (de jus) aan de kook en laat wat inkoken.

Giet de jus over de steaks en serveer met aardappelpuree en doperwten.

Enjoy your meal!


MEER RECEPTEN…