Algerijnse tajine el khoukh

– De tajine el khoukh (gevulde perziken) is een recept van Wereldsmaken en de Algerijnse sperziebonen is een recept van Afrikaanse Recepten, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de saus

350 gram lamsvlees
kleine handvol kikkererwten (1 nacht laten weken)
1 ui
peper en kaneel
olijfolie
½ eetlepel boter

Voor de aardappelkroketten

600 gram aardappelen
peper en kaneel
beetje zout
1 eidooier
eventueel handjevol geraspte kaas
olie om te frituren

Voor de gehaktballetjes

150 gram rundergehakt
½ eiwit om te binden (eventueel)
¼ eetlepel gehaktkruiden*

Voor de sperziebonen

600 gram sperziebonen
3 teentjes knoflook
1,5 tl komijn
1,5 tl paprikapoeder
¾ tl kruidnagel
1,5 dl groentebouillon
beetje olijfolie

Verder nodig

geschaafde amandelen en paneermeel

* gehaktkruiden: 2 tl witte peper, 1 tl nootmuskaat, 2 tl paprikapoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen koriander en ¼ tl chilipoeder

Tajine el Khoukh
Snijd het vlees in stukken, hak de ui fijn, breng op smaak met peper en kaneel. Voeg olie en boter toe en bak 10 minuten. Giet water toe tot vlees bedekt is. Voeg de geweekte kikkererwten toe en laat op een laag vuur pruttelen (een uur of meer) tot vlees gaar is.

Maak de gehaktballetjes op de volgende manier. Voeg ¼ eetlepel gehaktkruiden  toe aan het gehakt en eventueel het eiwit en vorm kleine balletjes ter grootte van een hazelnoot. Ongeveer 12 stuks. Dompel ze in de pan met vlees en de kikkererwten. Haal ze er na tien minuten uit en laat ze uitlekken.

Aardappels schillen en wassen en in kleine stukjes snijden en gaar koken in water met beetje zout. Giet ze af en maak er een puree van. Voeg klontje boter, kaas (eventueel) en eigeel toe. Breng op smaak met peper en kaneel. Meng goed, de puree moet even stevig worden als deeg.

Vorm een bal van wat aardappelpuree. Maak de bal plat tussen uw handpalmen. Plaats een balletje gehakt in het midden en vouw de randen erover om er een bal ter grootte van een perzik van te maken. Door paneermeel en amandelen rollen en op bord leggen en. Doe dit 12 keer tot alle deeg op is. Bak de aardappelbollen in de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Steek in ieder balletje een steeltje peterselie (het steeltje van de ‘perzik’).

Leg het vlees en de kikkererwten in een schotel. Leg de aardappelbolletjes erom heen en giet er (eventueel) pas op het laatste moment de saus over (anders worden de balletjes week).

Sperziebonen
Bak knoflook, komijn, paprikapoeder en kruidnagel in de olie. Voeg de sperziebonen toe en roer goed om. Voeg de bouillon toe en laat het mengel 15 minuten zachtjes koken.

شهيّة طيّبة (Shahiya taiba)!


MEER RECEPTEN…