Albanese qofte te feguara

De Albanese keuken is heel rijk. Ze wordt gekenmerkt door de typische Balkanspecialiteiten en is enorm verbonden met de Mediterrane keuken. Veel kruiden, groenten, fruit, heerlijke verse vis en verschillende soorten vlees zoals kip, rund-, kalfs-, lams-, geit- of varkensvlees maken allemaal deel van de Albanese keuken. Qofte (vleesballetjes) is een traditioneel Albanees gerecht (bron: https://mijnalbanie.wordpress.com).

– De qofte is een recept van Plazilla en de gele rijst is een recept van Blondie Kookt, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt
2 uien, fijn gehakt
3 teentjes knoflook
1 ei, los geklutst
1 volle el verse, gehakte munt
2 el verse, gehakte peterselie
5 el uitgelekte feta kaas
1 tl gedroogde oregano
½ tl kaneel
2 sneetjes wit oud brood, verkruimeld
peper naar smaak
(olijf)olie om in te bakken
bloem

Voor de gele rijst

200 gram basmatirijst
2 tl kurkuma
400 ml water

Qofte te feguara
Snijd de ui, de knoflook, de peterselie en de muntblaadjes fijn, bewaar een paar mooie blaadjes voor de decoratie. Verkruimel de feta kaas. Doe het rundergehakt in een grote kom en voeg alle ingrediënten, ook het ei, toe. Kneed de gehaktmassa goed door. Laat het gehakt 1 tot 2 uur marineren. Vorm na het marineren kleine gehaktballetjes, de Qofte të Fëguara.

Doe wat bloem op een bord. Rol de balletjes luchtigjes door bloem.

Verhit in een grote koekepan wat (olijf)olie en bak de Qofte’s in ca. 6 tot 8 minuten rondom mooi bruin.

Serveer de Qofte të Fëguara met gele rijst en een groene salade.

Gele rijst
Doe de rijst, kurkuma en water in een pan. Breng aan de kook en laat vervolgens 10 minuten zachtjes koken tot de rijst al het vocht heeft opgenomen en goed gaar is.

Ju bëftë mirë!


MEER RECEPTEN…