Afghaanse kofta challow

– De kofta challow is een recept van Receptengalerie en de Boulani is een recept van Fork Spoon Fingers, aangepast naar eigen smaak –

Hoofdgerecht voor 5 tot 6 personen

Ingrediënten:

Voor de kofta challow

600 gram rundergehakt
1 grote ui, fijngesneden
1,5 el fijngehakte knoflook
1 ei
3,5 tl gemalen koriander
2 tl gemalen zwarte peper
een handvol verse koriander

Voor de kormasaus

3 el plantaardige olie
2 middelgrote uien, fijngehakt
1 el tomatenpuree
2 tl paprika
3 tl komijn
3 tl gemalen koriander
400 ml water

Voor de boulani

1 kop Griekse yoghurt
¼ kopje verse munt (gehakt)
1 jalapeño peper, gehakt (eventueel zaadjes verwijderen)
2 el citroensap

Kofta challow
Doe alle ingrediënten voor de kofta in een kom en meng ze. Maak balletjes van het mengsel met een doorsnede van 4 cm. Terzijde zetten. Verhit de olie in een grote pan en fruit er de uien goudbruin in. Doe 300 ml water in een kom en voeg er de specerijen en tomatenpuree voor de kormasaus aan toe. Meng de ingrediënten tot de tomatenpuree is opgenomen. Voeg het mengsel aan de uien toe. Roer het geheel goed door. Voeg de gehaktballetjes toe en eventueel nog wat water zodat ze voor 2/3 deel onder staan. Laat het geheel op temperatuur komen. Draai het vuur laag. Laat de balletjes met het deksel op de pan 20 minuten garen. Neem het deksel van de pan en draai de balletjes om. Zet het deksel nu schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen en laat de balletjes nog 25 minuten garen. Roer af en toe. Neem na 15 minuten het deksel van de pan zodat de saus kan indikken. Serveer de balletjes met basmati rijst, naan, salade van ui, tomaat en sla en boulani (Afghaanse yoghurt saus).

Boulani
Boulani is een traditionele Afghaanse saus die lijkt op de Griekse tzatziki. De saus heeft echter een  meer geurige mint smaak met een pittige kick van de jalapeño.

Doe alle ingrediënten in een blender en blend tot een gladde pasta en laat 30 minuten in de koelkast staan.

Esh te haaie gub!


MEER RECEPTEN…